По време на празничното пазаруване хората стават лесни мишени за крадците, които източват банкови карти. Все по-често се използват устройства за кражба от безконтактна банкова карта, особено в търговските вериги и МОЛ-овете.

Устройствата, с които се източват пари, наподобяват ПОС-терминали, работещи със СИМ карта и карта за използване на интернет, за да може сумата да бъде изпратена в определена сметка. Те са лесно достъпни и се поръчват най-вече през китайски сайтове, съобщава БНТ. Цената им варира между 300 и 800 долара. 

Компаниите за картови разплащания съветват потребителите да държат картите си една до друга в портфейла. От безконтактните карти могат да се откраднат най-много 25 лв. Това обаче не важи за банкомата, който е основен източник за припечелване на по-големи суми от крадците. 

За тази цел те поставят скимер, като пробиват едни миниатюрни отвори. Той не се вижда по никакъв начин. Въпреки присъствието на скимера, който сканира данните от банковата карта чрез магнитна лента, крадците се нуждаят и от поставена камера, за да бъде взет ПИН-кода, без който няма как да източат пари от банковата карта. Камерата се поставя с допълнителна лайсна със същия цвят, в която се вгражда миниатюрното устройство. 

Освен скимери, камери и клавиатури, все още около банкоматите се навъртат хора, които следят за ПИН-кода. Затова прикриването му е много важно и задължително. 

Често се случва престъпници да сменят и телефонния номер за помощ, изписан на банкоматите. Така може без да знаете, да кажете ПИН-кода си на извършителите, въпреки, че той не е нужен на банката, тъй като тя не се нуждае от ваши лични данни, лични пароли и т.н., за да отстрани даден проблем. 

Всяка година джобът на българина олеква с около 8 млн. лв. от подобни кражби. За защита на картите у нас се предлагат пластики, които според производителите им, са пълна превенция срещу евентуално сканиране или безконтактно източване. Предлагат се и специални лепенки, които се поставят върху магнитната лента на картите. Все още най-добрата охрана на парите е по-голямата част от средствата ни да бъдат в спестовна сметка. Банковите експерти съветват в дебитната карта да имаме до 1000 лв. 

Вижте още: 

ПИНизи за безопасно ползване на банкови карти в интеренет 

Европа слага таван на таксите при плащане с банкови карти 

Вирус източва данни от кредитни карти при пазаруване