Харчите повече пари, отколкото печелите? Лошото бюджетиране в дългосрочен план е сигурна формула за финансови проблеми. Много хора прибягват към заеми и кредитни карти, за да компенсират високите си разходи.

С натрупването на лихви тези дългове стават все по-големи и по-трудни за изплащане. Вместо да задлъжнявате, превърнете спестяването в свой навик и отделете време за разработване на стабилен финансов план.


За да избегнете преразход, започнете да наблюдавате бързо натрупващите се малки разходи, след което преминете към следене на големите харчове. Винаги премисляйте внимателно преди да добавите нови задължения към списъка ви с плащания.

Имайте предвид, че възможността да извършите дадено плащане не означава, че можете да си позволите покупката. Щом научите кои финансови грешки да избягвате, портфейлът ви никога повече няма да бъде празен.

Прекомерно и необмислено харчене

Дори да имате цяло състояние, можете да го изгубите лев по лев. Капучино на път за работа, вечеря в ресторант, посещение на кино, спа уикенд – ако харчите по малко, но често за всяко свое желание, то накрая на месеца може да останете без пари. Това разбира се не означава да се лишавате от тези малки удоволствия, но ги разредете в разумни граници. Особено ако изплащате кредит, всяка спестена дребна сума е от значение.

istock
istock


Покупка на скъп автомобил

Всяка година се продават милиони нови коли, въпреки че малко купувачи могат да си позволят да ги платят в брой. Когато вземате заем за закупуване на автомобил, вие плащате лихва върху обезценяващ се актив, което увеличава разликата между стойността на колата и цената, платена за нея. Покупката на стар автомобил е по-изгодна, но може да се окаже нож с две остриета, ако колата има скрити проблеми и се нуждае от скъпоструващи ремонти.

Какво да правим със заемите при растяща инфлация

Прибързана покупка на жилище

Покупката на собствено жилище е едно от най-важните финансови решения, които някога ще вземете. Затова е от решаващо значение да разберете колко можете да си позволите да похарчите за своя нов дом. Ипотечният заем е един от най-големите дългове, които можете да поемете, и решението да инвестирате в жилище трябва да бъде взето, едва когато имате достатъчно спестявания и можете да плащате месечните си вноски с лекота.

Поддръжка на ненужни абонаменти

Запитайте се дали наистина имате нужда от всички абонаменти, които малко по малко „изяждат“ парите ви, месец след месец. Направете преглед на всички стрийминг услуги и прекратете тези, които не ползвате често. Ако имате членство в спортна зала, която рядко посещавате, съкратете и този разход. Помислете внимателно дали използвате всяка услуга достатъчно, за да си струва разходите. Преминаването към минималистичен начин на живот може значително да увеличи спестяванията ви и да ви предпази от финансови затруднения.

istock
istock

Живот с пари на заем

Използването на кредитни карти за закупуване на стоки от първа необходимост вече е нещо обичайно. Но дори все повече хора да са готови да плащат големи лихви за гориво, хранителни стоки други артикули, които се употребяват много преди сметката да бъде платена изцяло, не е разумно финансово решение да го правите. Лихвените проценти по кредитните карти оскъпяват цената на таксуваните покупки. Съществува и опасността да се изкушите да харчите повече, отколкото печелите.

Какво да правят хората пред пенсия със спестяванията си

Живот от заплата до заплата

За семействата, които живеят от заплата до заплата и нямат спестявания, всеки непредвиден финансов проблем може лесно да се превърне в бедствие. Кумулативният резултат от преразхода поставя хората в несигурна позиция. Ако се нуждаете от всяка стотинка, която печелите, дори една пропусната заплата би била катастрофална. Затова е добре да имате спестявания, с които да живеете минимум три месеца. Тази буферна сума може да ви спаси в случай на икономическа рецесия.

istock
istock

Липса на фонд за спешни случаи

Освен спестовна сметка в случай на загуба на работа, е добре да имате отделно и фонд за спешни случаи. Например при нужда от смяна на развален домакински електроуред или непредвидени медицински разходи. Такива разходи възникват по-рядко, но обикновено са неотложни. Когато нямате заделени допълнителни пари, сте принудени да използвате неизгодни начини за финансиране на живота си, като вземане на заем от близки или теглене на кредит.

Как оцеляват хората с кредити

Неинвестиране в старините

Ако не накарате парите си да работят за вас чрез доходоносни инвестиции (от които разбирате), може никога да не успеете да спрете да работите. Определете времето, за което вашите инвестиции трябва да нараснат, и какъв риск можете да си позволите да поемете. Не правете необмислени инвестиции, но и не отлагайте прекалено, защото правилното време да инвестирате е докато сте още млади и изпълнени с енергия и идеи. Откриването на пенсионна сметка и ежемесечните вноски по нея също са от съществено значение, за да си осигурите финансово спокойни старини.

istock
istock

Липса на финансов план (бюджет)

Една често срещана грешка е неуспехът да се изгради финансов план или бюджет. Вашият финансов план е пътеводител за постигане на финансовите ви цели. Става дума за установяване на стратегия за инвестиции и спестявания, която да ви доведе до вашите цели. Вашият бюджет е начинът, по който разпределяте доходите си всеки месец. Добрият бюджет ви гарантира, че се грижите за нуждите си и живеете в рамките на средствата си, както и разпределяте средства за вашите желания, погасяване на дългове и инвестиции в бъдещето.

Вижте прогнозата на БНБ за заплатите у нас

Големи покупки без сравнение

Много потребители са лоялни към дадена марка и се придържат към навика, дори на пазара да има много по-изгодни предложения. Сравняването на цените на аналогични стоки и услуги може да ви спести стотици левове годишно. Друга грешка е да започнете да използвате по-скъпи стоки и услуги, щом получите увеличение на заплатата или допълнителен доход. По-добре спестете тези пари и помислете за подходяща инвестиция в бъдеще.

Примиряване с ниска заплата

Грешка е да не се опитате да договорите по-добра заплата при започването на нова работа, както и увеличение на заплатата на по-късен етап. Преговорите за заплатата са от съществено значение по две причини. Първо, ще получавате достатъчно пари, за да покривате основните си нужди от самото начало. И второ, договарянето на заплатата определя тона на отношенията ви с вашия работодател. Съгласявайки се на прекалено ниска сума, вие подценявате работата си и насърчавате работодателя ви да направи същото.

istock
istock

Игнориране на застраховките

Трудно е човек да мисли за тежки болести и животозастрашаващи инциденти, но истината е, че трябва да сте готови да предпазите себе си и своите близки в подобни ситуации. Сключването на застраховка живот ще гарантира финансова сигурност за вашите близки. Добра идея е да направите и допълнителна здравна застраховка за вас и членовете на вашето семейство. Така никоя неприятна ситуация няма да ви свари неподготвени.

За какво най-често харчим парите си

Даване и вземане на заеми от близки

Един от често срещаните финансови капани, които трябва да избягвате, идва от това да имате „златно сърце“. Раздаването на заеми на приятели, особено когато самите вие живеете скромно, е голяма грешка, която може да развали всяко приятелство. Много хора имат навика да заемат пари от роднини за по-големи разходи, за да избегнат лихвата при кредит. Това обикновено също се отразява негативно на личните взаимоотношения и причинява конфликти. Затова е най-добре да избягвате подобни заеми и да се обръщате към официални кредитодатели.

Отказ от всички забавления

В живота с бюджетен план трябва да има място за забавления. Изключването на забавлението от бюджета ви може да бъде огромна грешка, водеща до демотивация и дори депресия. Добре е да изплащате своите кредити възможно най-бързо, но също така се нуждаете от пари, които ви дават възможност да се наслаждавате на живота. Затова при изготвяне на бюджетния си план направете графа „забавление“ за всички хобита и дейности, които ви носят радост. Важно е да определите месечната сума, която ви дава баланс между финансова отговорност и пълноценен живот.

Неглижиране на семейните цели

Когато споделяте едно домакинство, естествено е да споделяте и финансовия живот със своя партньор. Понякога обаче темата за парите е табу или хората просто забравят да я обсъждат покрай суматохата на натовареното ежедневие. Без чести разговори за цели и бюджет, който да ви помогне да постигнете тези цели, разходите могат да се объркат, а напредъкът да се забави. Ако обсъждате финансите редовно, ще можете да установите потенциални бюджетни проблеми, преди те да провалят мечтите ви. Не забравяйте да спестявате за семейни почивки, както и за бъдещото образование на децата си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg