Ако говорим за кредитна ваканция - редът за отсрочване на кредити не се е променил, той е добре познат. Близо 100 000 фирми и граждани поискаха такова отсрочване през последните 6 месеца.

Това заяви Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България. Разсрочената сума е около 9 милиарда за целия банков сектор, допълни той.

Очакваме последното решение на ЕЦБ за нов срок, в който да действа сега установеният ред. Правилата на европейския банков орган казват - това, което правихте по-рано, може да продължи до 31 март 2021 г. По същия начин, с единствената разлика, че максималният краен срок се увеличава до 9 месеца, вместо 6, обясни още Андронов.

Има риск някои кредити да не бъдат изплатени след отсрочването. Нормално е да има такива.

Предположенията са, че от тези 14,5%, които бяха отсрочени, от тях между 5 и 20% ще имат нов затруднения и отново ще поискат отсрочване обясни финансистът. То обаче може да бъде за още 3 месеца максимум, допълни Андронов.

Естествено, че е повишено вниманието към кредитополучателите от сектори, които изпитват по-големи затруднения. На тях отделяме повече внимание и по-задълбочени анализи, категоричен е Андронов.

istock
istock

Няколко от банките вече са изчерпали лимитите си за кредити към гражданите - мисля, че са малко над 100 милиона вече. Други поискаха нови лимити, обясни финансистът. Критериите за получаване на кредити от фондовете остават непроменени и фактът, че вече са раздадени толкова от тях, показва, че мярката за гражданите работи добре, каза още Андронов.

Лихвите по кредитите скачат след мораториума

Банков риск няма. Уроците от голямата банкова рецесия категорично са научени, заяви в заключение Андронов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg