Лихвите по кредитите ще се повишат след изтичането на мораториума върху плащането на заеми, обявен заради пандемията. Причината за това ще бъде нарастването на лошите и по-ниската склонност на банките да поемат риск. Това се посочва от експертите на Българската народна банка в изданието “Икономически преглед”.
 
През първото тримесечие на 2021 г. лихвите по депозитите ще се запазят на сегашните много ниски нива. За това ще допринася очакваният ръст на влоговете. От БНБ очакват хората и фирмите да трупат повече пари в банките като предпазна мярка в кризата.

"Неблагоприятните условия на пазара на труда, изразяващи се в забавяне на растежа на доходите от труд и увеличение на безработицата, както и по-ниските приходи от печалби на фирмите през второто тримесечие на годината не се отразиха съществено на годишния растеж на депозитите в резултат на увеличените спестявания поради невъзможност за извършване на някои потребителски и инвестиционни разходи в условията на извънредното положение в страната", се казва в анализа на централната банка.

В края на настоящата година, както и в началото на 2021 година прогнозите са за запазване на значителния темп на нарастване при влоговете в банките.
Наред с това от БНБ прогнозират забавяне на ръста на кредитирането през следващите месеци.
 

istock
istock

Влошената икономическа среда и несигурността относно продължителността на пандемията ще ограничава търсенето на кредити от фирми и граждани, посочват от БНБ.

Мораториум върху заемите до края на март 2021

Факторите, които биха могли да ограничават предлагането на кредити, са свързани както с несигурната икономическа среда, така и с по-ниската склонност на банките да поемат риск, влошената платежоспособност на клиентите и по-високия риск, свързан с обезпеченията, пише в анализа.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg