Джойнт венчър за мобилно банкиране създаде вчера Корпоративна търговска банка. Това стана с подписване на споразумение за създаване на смесената компания между изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров и Георги Христов и изпълнителния директор на унгарския партньор „Целум“ Янош Кока. От българска страна, освен КТБ партньор и акционер в сключения джойнт венчър ще и „Велдер Консулт“.

Очаква се супермодерната услуга да стартира в началото на следващата година, след като премине успешно всички тестове. След като това стане факт, клиентите на КТБ вече ще имат достъп до банковите си сметки директно от мобилния си телефон по всяко време на денонощието. Това ще им позволи  да следят състоянието на своите сметки и

бързо и лесно да извършват преводи и други транзакции

Освен това услугата ще позволява пазаруването през самия GSM, без за целта да е необходимо да носите в себе си дебитна или кредитна карта. Зареждането на предплатени карти през GSM, плащането на сметки, на медийни продукти, застрахователни премии и т.н. са друга част от услуги, които ще станат възможни чрез новата технология.

„Можем да превърнем мобилните устройства в интелигентни портфейли. Унгарският успех може да се повтори и в България, в полза на българските клиенти. Днес вече знаем как ние в Централна и Източна Европа ще плащаме утре”, коментира след подписването на споразумението изпълнителният директор на „Целум“ Янош Кока.

Според изпълнителния директор на КТБ Илиан Зафиров първостепенната сила на КТБ е заложена в иновативните продукти с добавена стойност. „С общи усилия с един от най-големите играчи в Централна и Източна Европа в сферата на мобилните сделки имаме амбицията да станем играч номер едно в този сегмент и в България“, добави той.

Изключително важно е да се знае, че с новата услуга банковите сметки на клиентите са защитени на 100%. В Унгария, където мобилното банкиране се прилага от няколко години, няма нито един случай на пробив на системата, обяви изпълнителният директор на „Целум“ Янош Кока. Технологията, която унгарската компания ще приложи, предлага криптиране на данните. Освен това, за да бъде извършена коя да е операция, информацията за нея минава през специален виртуален център, който проверява дали нареждащият транзакцията е титулярят на сметката и едва тогава транзакцията ще бъде извършена.

Освен това новият джойнт венчър ще предложи и широко навлизащата в развитите страни технология за разплащания посредством т.нар. NFC (Near Field Communication) карти.

Те са предпочитани при опростени сделки

Технологията е изключително практична и позволява, без да имате пари в кеш или дебитна или кредитна карта във вас, да пазарувате в супермаркета, например. Това става като посредством GSM заредите от банковата си сметка NFC картата, след което платите с нея в магазина чрез четящо устройство. Това е нещо като „електронни пари“, поясни Янош Кока.

Унгарският партньор на КТБ в смесената компания - „Целум“ е създадена през 2000 г. Продуктите на „Целум“ са базирани на собствени и международно признати сигурни изпълнения на мобилни сделки, мобилни плащания и технологии, които не изискват договори (NFC). Компанията поддържа приложенията на всички основни марки мобилни телефони.

Очакванията са до 2015 г. потребителите на мобилни услуги, които имат банкови сметки, да нараснат до близо 500 млн. в световен мащаб, а тези без банкови сметки да наброяват 160 млн.