Българинът все по-често се ориентира към пазаруването на кредит покрай празниците. В най-силния период за търговците се увеличава и делът на бързите малки заеми, които се теглят у нас.

Най-труден за нашенеца се оказва периодът преди заплата. От финансовата компания NetCredit очакват 25% ръст на микрозаемите през следващите няколко седмици.

Близо една трета от клиентите на малки кредити до 400 лв. ще ги използват за купуване на подаръци за близките, за хранителни стоки и за други продукти, чието потребление се увеличава по Коледа. Парите често се харчат и за погасяване на битови сметки, които също нарастват през празничния период.

Данните на финансовата компания показват, че българите се чувстват неподготвени за коледния период въпреки изразеното желание на 63% от работодателите да платят бонуси.

За по-малко от година NetCredit е отпуснала над 6000 бързи заема между 50 лв. и 399 лв. със срок до 30 дни. Кредитите до заплата се отпускат онлайн срещу лични данни, месторабота и контакти за обратна връзка.