Летни промоции движат пазара на ипотечни кредити през юли. През топлите месеци на 2012 г. потребителите за пръв път след началото на кризата се радват на специални оферти при заемите срещу недвижим имот.

Предложенията на финансовите институции са изключително атрактивни и на практика е възможно да получиш кредит срещу лихви между 6 до 7% и в лева, и в евро, съобщиха от консултантската компания “Кредит Център”.

Според анализаторите условията по теглене на ипотечен заем са сравними с тези преди началото на икономическата криза.

„Свидетели сме най-активното за последните 5 години лято. Купувачите са

силно мотивирани да намерят своя желан имот,

за да се възползват от изгодните предложения за кредитиране”, заяви изпълнителният директор на “Кредит Център” Тихомир Тошев.

Изискванията на банките към кредитополучателите също са се върнали до тези от преди кризата. Клиент с постоянен доход, който е на работното си място повече от 6 месеца и е с добро кредитно досие, не би имал проблем да получи финансиране. „Проблемен все още е сивият сектор, където хората получават официално минимални заплати”, коментира Тошев.

През юли средният размер на изтеглените ипотечни заеми е паднал до 29 113 евро. Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни продължава и вече 35% от изтеглените ипотеките са в родната ни валута, сочат данните на “Кредит Център”. Най-големите кредити се теглят в столицата, където

средната им стойност е 34 860 евро,

но и техният размер бележи спад от 3000 евро. Това се дължи основно на активността в ниския сегмент на имотните сделки. Единичните продажби на луксозно недвижимо имущество не могат да натежат в статистиката, където преобладаващи остават покупките на двустайни жилища на цени между 35 000 и 45 000 евро, обясняват експертите.

Традиционно, младите, на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити с почти 50% от всички изтеглени ипотечни заеми през юли. Почти двойно е покачването при ипотеките за лично ползване. Хората използват тези средства за ремонт на имотите си, тъй като другият им избор е да теглят потребителски при по-високи лихви и с поръчители. Тези кредити обикновено са малки като сума и се теглят за кратък срок, се казва още в анализа на “Кредит Център”.