Плавно вдигане на лихваите по ипотечните кредити - в рамките на 0,25 - 0,5 процента.

Тази прогноза за 2024 година направи пред БНР Георги Заманов, главен изпълнителен директор на една от големите банки в България, член на УС на Асоциацията на банките.

Той обясни, че портфейлът на ипотечното кредитиране в България е 19,6 млрд. лева и е нараснал с 3,5 млрд. лева през последната година, а броят на ипотечните кредите е достигнал 200 000:

Сериозна промяна в лихвите по кредити след приемане не еврото

"Това означава, че 200 000 домакинства в България с помощта на банково кредитиране са купили свой дом, ремонтирали са или построили. 19,6 млрд. лв. разделени на 200 000 кредита - говорим за една средна сума на ипотечния кредит от 100 000 лева. Този размер кара тези, които наблюдават този пазар, да се чувстват комфортно, защото 100 000 лева среден ипотечен кредит осигурява едно нормално изплащане и обслужване на всеки един кредит".

Заманов даде пример, че при 100 000 лева среден размер на кредит и лихва от 2,5%, а през декември тя е била 2,58%, с всички банкови такси и застраховки, свързани с този ипотечен кредит, това прави 496 лева на месец средна вноска.

istock
istock

"Ако лихвата се увеличи на 3%, защото говорим, че в Европа лихвите са скочили, но в България това е вързано и с лихвите по депозитите. Едно увеличение на лихвите на депозитите би довело на постепенно увеличение на лихвите по кредитите, защото това е крайна лихва, както е изчислена. При 3% - вноската по кредите от 490 лв. би станала 515 лева, т.е. би скочила 25 лева", обясни той.

Как банките у нас определят лихвите по кредити

Една от 3 сделки за недвижими имоти става с банково кредитиране, подчерта Георги Заманов и добави, че при тези факти няма как да се направи извод, че банките "надуват балон":

"Излиза, че 8% от домакинствата в България имат задължение към банка да плащат ипотечен кредит. Останалото е с пари, които не изискват участие на банково финансиране. Българинът е спестовен - увеличената депозитна база в България, което е спестовност и по-добри доходи, сравнено с минали години, е 8 млрд. лева".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase