Кредитите през април отново са поскъпнали въпреки чувствителния спад на лихвите по депозитите. Това сочат данните от статистиката на БНБ.

Причината е, че трезорите се опитват да компенсират лошите кредити и се въздържат да кредитират евтино нестабилни клиенти, които утре могат да останат без работа, коментираха експерти.

Хората, които са изтеглили потребителски кредит в левове през април, са го взели на по-висока цена в сравнение с късметлиите, които са получили парите през март. Годишният процент на разходите по тези заеми (който включва не само лихвата, но също таксите и комисионите) се е качил средно от 14.26% на 14.38% през април спрямо март. Подобните заеми, но в евро, също са поскъпнали - от средно 11.51% на 11.63%. Една от малкото банки, които промениха условията по потребителските си заеми през април, беше Общинска банка. Тя вдигна някои от таксите при теглене на заем.

БНБ е регистрирала априлско покачване на лихвите и при левовите заеми за покупка на дом на старите клиенти. От 9.24% процентът е скочил на 9.41% средно. Една от банките, която през април оскъпи вече изтеглените заеми, беше УниКредит Булбанк. Тя повиши лихвата на част от старите си клиенти с 2.50%, а на друга част - с 1%. Но при заварените потребителски кредити за последната година почти няма промяна. Същото важи и за изтеглените жилищни заеми в евро.

Видимо е, че цените на кредитите по договори отпреди 2-3 години не падат, а дори отново се покачват, за да могат банките да абсорбират нарастването на необслужваните кредити. Според шефа на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова лошите кредити, по които няма плащане над 90 дни, вече са 9.2% от всички отпуснати заеми. "За момента процентът не е рисков. Надяваме се, че ще го задържим", твърди Маринова.

"При влошаването на икономическата ситуация има хора, които си губят работата и не могат да си посрещат вноските. Това води до загуби за банките и се изразява в една компенсация във вдигане на надбавката", обяснява шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. При новите кредити, особено потребителските, цените се задържат високи не заради липсата на ресурс, а поради тревогата на банките за бъдещето на икономиката и оттам - за финансовото положение на хората, които теглят кредити.

Банкерите през последните месеци обещаваха лихвите да паднат. "Нашите очаквания са да наблюдаваме плавно понижение на лихвените проценти - както по кредитите, така и по депозитите. Основания за това ни дават, от една страна, първите сигнали, които показват началото на преодоляване на икономическите трудности в световен и европейски мащаб, а от друга - високата ликвидност на банковата ни система", каза преди месец изпълнителният директор на ПИБ Матю Матеев.

Фактът, че лихвите по кредитите в банковата система като цяло се задържат високи, противоречи на оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков, че кризата отминава. На пръсти се броят банките, които са предложили по-изгодни жилищни заеми на клиентите си през април. По-ниски лихви по част от продуктите си за нови клиенти предложиха Първа инвестиционна банка и СИБанк. Няма гаранция обаче, че 1-2 месеца след изтеглянето на заема процентът няма да се вдигне.

Отпор

Партия "Атака" вече е внесла предложенията си за въвеждане на таван на лихвите по кредитите, така че те да се задържат на приемливо за бизнеса, по-ниско ниво. От БНБ обаче вчера заявиха, че се отнасят резервирано към подобна идея.

Спестявания

На фона на задържащите се нива на лихвите по заемите процентите по новооткритите влогове със срок до 1 година през април са паднали сериозно. При фирмените депозити в левове доходът само за месец е паднал от 5.29 на 4.71%, а в евро - от 4.44% на 3.61%. Новите персонални левови влогове със срок до 1 година през април са носили 6.28% средна лихва срещу 6.57% през март. В евро процентът е паднал от 5.52% на 5.25%.