Броят на ипотечните кредити е намалял с 2% от миналата година, а 20%-ият ръст в стойността на този тип заеми идва от увеличението на цените.

Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев пред NOVA NEWS. Думите му са по повод публикувания преди дни от БНБ доклад за жилищното кредитиране, според който за година банките са раздали над 5 млрд. лева на домакинствата.

„50% от сделките с имоти на пазара са с пари в брой, но в последните 18 месеца има спад”, обясни Тошев. 

Според финансиста Любомир Дацов лихвите почти не са се променили през последната година. В същото време рязко са се увеличили обемите в ипотечното кредитиране.

Ще се вдигнат ли лихвите след приемане на еврото

„Ако БНБ вземе мерки, ще бъде нормално да има увеличение на лихвите по жилищните кредити”, допълни Дацов.

„Над 78 млрд. лева са спестяванията на българите в банките. Изтеглените кредити са за около 35 млрд. лева. Банките са свръхликвидни”, уточни Тошев. По думите му средният размер на кредита е около 190 000 лева за страната и 240 000 лв. - за София.

istock
istock

„Пазарът се съсредоточи в големите градове. Предпочитани са тристайните апартаменти. В последните месеци има задържане и успокояване на цените, но те вероятно ще се повишат с 0,2-0,5%”, допълни той.

Консултантът препоръча клиентите добре да преценят възможностите си да изплащат взетите кредити.

Според Дацов цените на пазара на имоти са по-високи от нормалното.

„Кредитирането помпа допълнително инфлацията, защото цените се отнасят към нивото ѝ и се отчитат в този индекс, което да се отрази на влизането ни в еврозоната”, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg