Едно от най-рискованите неща, които човек може да направи, е да изтегли голям банков кредит. Често хората теглят дори не за себе си, а за свой близък или приятел, който банките иначе не биха одобрили, например заради лош ипотечен кредит. 

И при неплатежоспособност на другото лице се стига до запор на заплатата на официалния длъжник. Как той може да защити имуществото си и има ли вариант за удължаване на ипотеката, за да се покрие новия лош кредит?

Ако вече има изпълнително дело при ЧСИ, няма начин да се договаря удължаване на ипотеката, обяснява адвокат Милена Миткова. 

На публична продан може да се продават само идеалните части на длъжника, но не и на другите съсобственици. А ако жилището е единствено за длъжника, няма никаква опасност ЧСИ да го продаде. Изключение е само, ако самото жилище е ипотекирано.

В случай че длъжникът не разполага с друго имущество (имоти, автомобили), единственият вариант да се събере нещо от него е чрез запор на заплатата. Ако ЧСИ удържа пари директно от сметката му, много важно е да се провери дали не удържа повече, отколкото има право, защото законът е поставил ясни ограничения.

Запорът може да се вдигне, ако се платят 30% от дължимата сума. Ако длъжникът не ги плати, запорът си остава, като се удържа част от заплатата. При положение че лицето спре да получава заплата по някаква причина, в общи линии става така, че банката и ЧСИ няма откъде да си съберат парите.

Юристът съветва, ако длъжникът притежава други имоти, да учреди право на ползване върху тях в полза на свои роднини – например на децата си. Правото на ползване не се погасява при публична продан, респективно никой не би купил такъв имот. А дори и да го купи, щом има ползватели, няма право да влиза вътре.

В някои случаи лицето притежава идеална част от имот и точно върху тази част е наложен запор. Ако той и другите съсобственици желаят продажба, възбраната не е пречка, разкрива Миткова. Но сделката ще е недействителна спрямо кредитора, по отношение на възбранената част.

Възбраната може да бъде вдигната единствено по искане на този, който я е наложил. Най-добрият вариант е длъжникът да се договори с кредитора да вдигне възбраната преди сделката, при условие че му плати цялото или част от задължението, когато получи парите от продажбата.

Прочетете още за: 

Дават евтин кредит на парното да ни санира блока 

За какво теглим кредит 

Цепим бързия кредит до стотинка