Големият брой хора, които се нуждаят от бърз заем, за да закърпят семейния бюджет за месеца, даде нова арена за изяви на нагли измамници в София. Те заливат столицата с обяви за изгодни кредити като офертите се слагат както на автобусни спирки на възлови места, така и в интернет, разказаха ужилени граждани.

Мошениците действат от няколко месеца, като пикът на измамени беше около Коледните и Новогодишни празници, когато по традиция, българинът търси всякаква възможност да зарадва семейството и близките си с желаните подаръци. 

Измамите продължават и през първите месеци на 2016 г., когато високите сметки за парно и ток карат редица българи да потърсят бърз заем. Но вместо да отпуснат кредит, измамниците измъкват от портфейлите на хората и последните им пари.

Как работи схемата? 

На ключови места в София (обикновено спирки на градския транспорт) са разлепени обяви за предлагане на бързи кредити за хора в затруднено положение, като текстът гласи, че кредитният рейтинг не е определящ при вземане на решение за одобрение, но всеки кредит е със задължителна застраховка, която дава гаранция за неговото усвояване. 

Оказва се, че когато позвъните на посочения телефонен номер в обявата, следва 5-6-минутно омайване, по време на което искат от вас да продиктувате единния си граждански номер. Впоследствие се обръщат към вас на фамилно име, което следва да ви убеди, че фирмата има достъп до регистри с лични данни и е надеждна. 

В действителност мошениците въвеждат вашето ЕГН в системата за проверка на здравноосигурителен статус в електронния портал на НАП, която е със свободен достъп и не изисква специален код за удостоверяване. Така, когато вече сте предразположен, следват дежурните въпроси за липса на данни за осигуряване (не посочват какво) и за сумата, която искате да изтеглите. 

Следва кратка пауза, след което ви казват, че ще ви прехвърлят на отдел "Рискови клиенти", като в действителност, телефонът се предава от ръка на ръка, което може да се установи при внимателно следене на разговора. "Служителят" от т.нар. отдел "Риск" ви обяснява, че поради вашата задлъжнялост и липса на осигуровки в определени периоди, сумата, която желаете не може да Ви бъде отпусната, но ви предлага малко по-ниска от поисканата от вас. 

Следва уточняване на вноската и размера на лихвата, а в края на разговора, получавате инструкции да внесете 50 лв. за "застраховка" чрез каса на ИзиПей по предоставен от "фирмата" КИН. Когато отново се обадите, че парите са внесени, ви казват, че до 7 дни мобилен консултант ще се свърже с вас и ще ви посети на място, за да подпишете договор и да усвоите кредита. 

В действителност кредит не получавате, а когато изтече периодът от 7 дни, "кредиторът" ви затваря телефона при позвъняване, а няколко дни по-късно номерът вече не е активен.

Пускат обяви и в интернет

Фалшивите кредитори пускат своите оферти и директно в сайтове за безплатни обяви в интернет. Проведено от мен разследване показа, че лицата, стоящи зад измамата от преди Нова година, продължават да действат с пълна сила. Реших да се представя за закъсал столичанин с много лошо кредитно досие и пуснах обяви в една от най-използваните от мошениците онлайн платформа. За по-голяма сигурност, че ще успея да ги "закова", изпратих електронно съобщение на мейл, посочен в една от обявите. Резултатът не закъсня. Няколко часа след като изпратих мейл, на посочения от мен телефонен номер получих SMS, в който ме приканват да се обадя на номера, от който е изпратено съобщението. Това за мен бе и първият белег, че съм попаднал на "нашия човек".

Тъй като мошениците използват предплатени карти, предпочитат да "не се набутват" и очакват жертвата да позвъни. След като се обадих, отсреща ме посрещна нежен мъжки глас, който ми беше познат от предишни разговори, и по дежурния вече начин започна зарибяването. Поискаха на посочен от тях мейл да изпратя копие на лична карта, за да се изготвят документите за искания заем. Естествено, копие от лична карта не получиха, но ги уверих, че съм го изпратил. 

Около един час след това, от същия номер, който беше изпратен първият SMS и на който се свързах с "кредитора", получих втори SMS с указание, че трябва да изпратя 50 лв. за "застраховка", пак чрез системата на ИзиПей, но този път на името на физическо лице, дори посочват ЕГН. Затова преди да вземете бърз заем, трябва добре да проверите кредитора, за да не попаднете на измамници. А ако сте сред ужилените, трябва да сигнализирате МВР.