"Първата ни задача е бързото разпределение на 60-те милиона помощи за туризма, заложени в актуализацията на бюджета, плюс 6 млн. за туроператорите. Енергийните помощи следва да бъдат продължени. ББР пък трябва да започне да отпуска кредити с преференциални лихви за бранша". Това заяви новият министър на туризма Христо Проданов пред NOVA.

По думите му печалбите в туризма са отишли в плащане на непосилни сметки за ток.

"Това е най-засегнатият сектор. Необходима е помощ от държавата, за да се възстанови. Браншът носеше 13-14% от БВП, а в момента е под 10%", разкри той.

Запазване на 9% ДДС и продължаване на мярката 60/40 иска туристическия бизнес

Проданов каза, че ще се срещне с всички представители на туристическия бранш и увери, че ще работи за това секторът да носи печалба.

"Идеята на туризма е пари, изработени някъде по света, да идват у нас и да бъдат оставени тук", категоричен е министърът.

istock
istock

Според него оборотите трябва да се смятат на средномесечна база, защото туризмът е сезонен бизнес.

"Да се изчислят приходите и да се види дали спадът в приходите надвишава 20%", призова министърът.

Нова година във Велинград 6 пъти по скъпа от такава в Дубай

Проданов допълни, че от управляващата коалиция тръгват с конструктивни намерения да променят България.

''Надявам се да бъде устойчива, за да може да направи заложените в коалиционното споразумение промени", посочи Проданов.

Той коментира и ситуацията в БСП.

"Единомислие в партията никога не е имало, но има голямо мнозинство. Корнелия Нинова ще си прецени дали да се яви на следващите избори. Тя успя да промени партията в положителна посока, не е излишно да участва", смята той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg