Мъж на възраст между 18 и 30 години, със средно образование, често сменящ работодателите си - така изглежда в момента типичният длъжник, който взима потребителски или бързи кредити, а после се затруднява да ги погасява, сочи проучване на Асоциацията на колекторските фирми.

Банки, лизингови компании, телекоми, доставчици на ток и парно и т.н. възлагат на колектори събирането на вземанията си от длъжници, когато не могат да се справят със собствени сили. 

В рамките на една година просрочените задължения на българите са се увеличили с 42%. Така ако средното задължение през 2014-2015 г. е било 775 лв., година по-късно то вече е 1104 лв., показват данните на колекторските агенции. През миналата година те са имали да събират над 2.5 млрд. лв. от фирми и граждани, натрупали неплатени сметки и вноски. 

Какви са най-честите просрочия? 

"Покупка номер едно е съвременен мобилен телефон. След това идват други технологични джаджи - например телевизори. Често парите се ползват и за почивка", обясни директорът на асоциацията Райна Миткова пред bTV. Тя посочи, че през 2014-2105 г. средното задължение на домакинство се е формирало най-вече от битови сметки - за ток, вода, парно, мобилни телефони, а през последната година българите са започнали по-смело да теглят банкови кредити. 

Според експертката мъжете са по-рисково настроени, а жените са по-сдържани. Статистиката го потвърждава - 60% от изтеглилите потребителски кредити са мъже, а при ипотечните делът на силния пол е дори по-голям - 70 на сто. 

Миткова отбеляза, че септември е традиционно слаб месец за събирането на дългове, защото хората са се охарчили по почивки и екскурзии през летния сезон и заради началото на учебната година, съпроводено с разходи за подготовка на децата. 

Капан

Най-сериозният проблем на българите е "изкушението" бърз кредит, защото парите се отпускат лесно. 

"Големи грешки правят хората, когато се опитват с бързи кредити да погасяват други задължения, защото влизат в спирала", коментира вчера кредитният консултант Тихомир Тошев. "Миналия месец имахме клиент с 19 бързи кредита, който дойде и каза: Вече не мога да плащам", посочи той.