Инфлацията, която се наблюдава в световен мащаб, може да доведе до покачване на лихвените нива в някои европейски държави. Повишаването на основния лихвен процент е основен механизъм на Европейската централна банка да се бори с инфлацията. Това коментира вчера главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Той обясни, че това е глобална тенденция и няма как да избягаме от нея. У нас не се очакват драстични повишения на лихвите. По думите на Хампарцумян повишението ще е от четвърт до половин процент и ще стане плавно във времето. Според него промяната няма да се усети сериозно от хората, ако има икономически растеж.

Кога ще започне процесът на повишаване на лихвите зависи от Европейската централна банка и Американския федерален резерв, припомни банкерът.

Според ръководството на банката обаче у нас има възможност за увеличаване на отпусканите кредити. Например по отношение на ипотеките средният дълг на гражданите от ЕС е около 50%, а у нас е около 13%. Това показва, че може да се засилят позициите по отношение на ипотечното кредитиране, коментира Паскуале Джамбои, директор „Банкиране на дребно” в банката.