Поръчител по необслужван кредит получава запор на заплатата, а кредитът е даден на колекторска фирма. Какво следва оттук нататък? Специалистите разкриват каква е възможността отговорността да отпадне, както и за осъждане на длъжника и претенции към негово имущество или банкови сметки.

Можете да изплащате задължението, като ви удържат от заплатата или да го платите на няколко пъти, ако можете, обяснява адвокат Милена Миткова. Като поръчител не можете да отпаднете, но ако изплатите дължимото, можете да встъпите на мястото на кредитора и ЧСИ да събира суми за вас от главния длъжник и/или другите поръчители.

Ако длъжникът живее в чужбина и има доходи само там, за събиране на суми от сметки в държави от ЕС има особен регламент и съдебна процедура по издаване на европейска заповед за запор.

Възможно е също така и съпругът/та на длъжника да бъде принуден/а да плаща задълженията му. За целта обаче трябва да водите дело, за да я привлечете като солидарно отговорна на основание, че кредитът е бил за задоволяване на семейни нужди на длъжника.

Адвокат Румена Симеонова внася няколко уточнения по темата. Всъщност, има възможност отговорността на поръчителя да отпадне. Условието е срокът по чл. 147 ЗЗД да е пропуснат. Ако вземането вече е прехвърлено на събираческа фирма, то е много вероятно да е пропуснат.

Освен това делото може да е водено по реда на заповедното производство – чл.417 ГПК. Това означава, че все още имате възможност да подадете възражение за недължимост и да оставите банката (или друга финансова институция) да доказва, че дължите в реален исков процес.

Събирането на вземането от длъжника доста би ви затруднило, затова трябва да използвате възможността да се борите срещу кредитора. Симеонова споделя, че лично тя би избрала да се бори. Само не се бавете, защото срокът тече.

Важно е да уточним, че съпругът/та на поръчителя не може да бъде принуден/а да отговаря за задължението, което поръчителят е поел. То определено не е задължение за задоволяване нуждите на семейството, при каквато хипотеза е възможно да се търси солидарна отговорност.