Над 5 милиарда лева са взели банките за лихви и още 820 млн. лв. за такси и комисионни само през 2009 г. Това показват изчисления на „Новините днес“ по данни на БНБ.

Като се извадят разходите на финансовите институции става ясно, че печалбата на 26-те трезора само от лихви е 2.7 млрд. лв. От такси и комисионни банките са спечелили общо 569 млн. лв. за година.

Изчисленията показват, че в някои случаи приходите от такси и комисионни са дори 20 пъти по-високи от разходите, които финансовите институции правят. Събраните лихви и такси не са само за нови кредити, а и за заеми, които са раздавани преди години, но все още се изплащат. Освен това в тези пера влизат и заеми на фирми, междубанкови операции и т. н.

Отчетите показват, че въпреки кризата само три банки са излезли на загуба през миналата година. Това са гръцката Алфабанк, Емпорики и НЛБ Банка – София.

В Топ 3 по печалба вече трета поредна година са Уникредит Булбанк / 193 млн. лв./, Банка ДСК / 172 млн. лв./ и Обединена българска банка /100.1 млн. лв./.

780 млн. лв. е общата печалба на банковата система за 2009-а, след като са приспаднати всички разходи. Това е с 44% по-малко от 2008 г.

Банкерите обясняват понижението с увеличения брой лоши и преструктурирани кредити, които в края на миналата година достигнаха 10% от всички раздадени заеми.

Финансистите прогнозират, че пикът на лошите заеми ще бъде през второто тримесечие на тази година. Причината е увеличаващата се безработица, която принуждава хората да бавят с месеци вноските по заемите.

Експертите предупреждават, че кредит с по-ниска лихва, но по-високи такси може да е по-скъп от друг с висока лихва и ниски или липсващи такси. Затова те съветват когато вземем заем от банка винаги да гледаме какъв е Годишният процент на разходите /ГПР/. В него е включена не само лихвата, но и всички такси и комисиони които се дължат.