Назначените от БНБ квестори в КТБ са докарали необслужваните кредити до космически висоти. 

Това става ясно от отворено писмо, което отстранените директори на Корпоративна банка разпространиха вчера. 

При налагането на специалния надзор КТБ имаше рекордно нисък дял просрочени заеми - 1.5%. Сега, само 2 месеца след затварянето й, 85% от вземанията на банката според квесторите са проблемни. 

Директорите твърдят, че целенасочено е възпрепятствано правото на клиентите на КТБ да си погасяват заемите - за да се изкриви реалното състояние на банката. 

От писмото става ясно, че квесторите са отказали да правят прихващания, а след това драстично са намалили кредитния рейтинг на 120 клиенти на затворената банка с над 3.7 млрд. лева задължения - основно от енергетиката и военната промишленост, и така изкуствено са вдигнали дела на проблемните заеми. 

Освен това директорите твърдят, че банката е вкарана в огромни разходи и че само първата одиторска проверка, която мина за 10 дни, струва 1.6 млн. лева. 

Според финансиста Емил Хърсев има и друг проблем - някои длъжници нарочно не си погасяват заемите и това допълнително влошава ситуацията. 

"Проблемът е, че досега никой не сложи точни данни на масата и всичко около тази банка е митове и легенди", коментира експертът. 

Междувременно и БНБ излезе с нова порция обяснения, че прави каквото трябва за КТБ. И посочва, че фондът ЕПИК, консултант на големите акционери в КТБ, бил представил пълномощно само от "Бромак" на Цветан Василев, не и от Оманския фонд.