Такси за стотици левове вместо обещания заем. Десетки потребители станаха жертви на фалшиви кредитни посредници след обещания за евтини заеми през обяви в интернет. Вместо изгоден кредит обаче потърпевшите оставали с празни ръце и то, след като били принуждавани да плащат различни суми за отпускането на парите.  Как работи схемата и кои най-често са мишени на измамниците? Отговорите следват от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Атрактивните заеми се предлагат през платформи с безплатни обяви или групи в социалните мрежи, става ясно от сигналите на потърпевшите. Сред потенциалните жертви на фалшивите кредитни посредници са текущи длъжници или хора, които са изпаднали в тежко финансово положение. За да ги получат обаче, били принуждавани да плащат различни такси, застраховки или регистрация.
 
Множество натрупани дългове. И нужда от нови. За да запълнят старите. След многократни откази за финансиране заради лоша кредитна история - мъж и жена се натъкват на обяви с обещания за съдействие при отпускане на заем. Предпочитат да останат анонимни. Затова ще ги наричаме Стоян и Мая.
 
„Много бързи кредити се натрупаха, защото вземеш един, после пък втори, трети…и става една лавина”, разказва Мая.
Бягство от лавината намира в сайт с финансови обяви, чрез който се свързва с мъж, който й обещава заем. Без значение от лошото й кредитно досие.
 
До реална среща с кредитния посредник не се стига. Разговорите се водят по телефона, а обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Мнимият финансов консултант бързо печели доверието на Мая.  При какви условия ще се изплати заемът и колко трябва да плати накрая - не става ясно, тъй като договор въобще не се предлага.

istock
istock

„Казаха, че това е напълно нормален кредит, с напълно нормални вноски, с напълно нормални лихви – каквито са повечето потребителски кредити. Не е ставало въпрос за никакви конректни проценти, за никакви конкретни вноски и т.н.”, споделя още Мая.
 
 Бързо след обещанията, идват и условията. За да получи заема, Мая трябва да плати такса. „Имаше някаква оценка на риска – 3,7 % от въпросната сума, която трябваше да изпратя. Трябваше да се изплащат пари за погасяване на осигуровки, с които бях закъсняла”, обяснява жената.

Измама с обаждане от Малдивите точи пари

Принудена от дълговете, които имала, Мая започва да плаща сумите. Парите се превеждали през система за парични преводи. Таксите бързо се трупали, но заемът така и не идвал. Мая веднага подава жалба в полицията. Оказва се, че ужилените от този мъж са десетки. Телефоните на хората, на които изпращала парите за такси, също се оказвали фалшиви – собственост на случайни хора, които дори и не подозирали за схемата.
 
Стоян  твърди, че  също е сред измамените от фалшиви кредитни посредници. До нуждата от помощта им стига след няколко натрупани дълга. В търсене на варианти за излизане от кризата – попада на обява за отпускане на заеми от 5 до 100 хил. лв. Бързо е одобрен за кредита. Но за да го получи, му поискали сума от 260 лв. За броени дни таксите, които искали от Стоян, по думите му достигат близо 1000 лв.

istock
istock

И тук лична среща с посредника – няма, а комуникацията се води само по имейл. Парите пък се изпращали на банкова сметка.  До обещания кредит така и не се стига.
 
Жертвите на тази схема се оказват десетки. Помощта си мнимите кредитни посредници предлагат през обяви в интернет, разказват от бранша. Сигналите срещу тях стават все повече.  След бърза проверка в интернет се натъкваме на стотици обяви, които обещават  отпускане на заеми в кратки срокове, без значение от профила на кандидата. Офертите гласят, че посредниците предлагат решение за всеки – от бързи кредити, през заеми от физически лица, та дори съдействие при банков заем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg