От сливането на ОББ и Сибанк в България ще се роди нова мегабанка с ново име. Тя ще се нареди на трето място по активи след Уникредит Булбанк и Банка ДСК, а по брой на клоновете ще стане национален шампион.

Обединението се случва, след като дни преди Нова година бе обявено, че собственикът на СИБанк - белгийската финансова група КВС, купува и ОББ.

"Първо ще направим маркетингови проучвания, след това ще се решава за името на новата банка, то най-вероятно ще е българско", обясни вчера пред журналисти шефът на СИБанк Петър Андронов, който е и мениджър на КВС Груп за България.

"Едва след като приключи юридическата интеграция, което вероятно ще стане през късната част на тази година, ще можем да дадем информация за конкретните промени, които касаят клиентите на двете банки. По принцип сливането е много сложен процес, изисква обединяване на информационните системи, на клоновете и отнема много време", посочи Андронов.

КВС купува ОББ от досегашния й собственик NBG (Национална банка на Гърция). Сделката предвижда белгийците да придобият и лизинговата компания "Интерлийз", а също и дела на NBG в застрахователя "Метлайф". КВС вече притежава друга застрахователна компания у нас - ДЗИ.

В следващите шест месеца сделката между КВС и NBG трябва да получи одобрението на редица регулатори като БНБ, ЕЦБ, Националната банка на Белгия и др.