Това ще бъде много плавен процес. Очакванията са Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0.25%, това ще се отразява и на условията на банките, както по депозитите, така и по ипотечните кредити.

И всички купувачи, които са придобили жилище чрез ипотечен кредит при всички положения при тях ще има промяна на вноските им, коментира председателят на  Национално сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев очаквано повишение на лихвите по кредитите в банките пред БНР.

"Това, което трябва да кажем и което трябва да знаят потребители, инвеститори, всички участници на пазара за имоти, че това е годината с най-малко сделки от 2010 година насам", каза още той в интервю за предаването “Преди всички“.

Последното тримесечие на 2018 година е най-слабото за последните тримесечия за пазара на недвижими имоти. Това е една тенденция, която показва леко охлаждане на пазара.

"Трябва да отчетем и много големия ръст на нови разрешения за строеж. Тази инвестиционна строителна активност указва натиск на пазара с по-малкия ръст на цените. Статистиката показва ръст от около 6% на това тримесечие спрямо предходната година. Пазарът все още е добър от гледна точка на активността на купувачите", обобщи той.

Трябва да бъдем внимателни като участници в този пазар. Първо, купувачите, когато искат да се включват при сделки на зелено. Много е важен инвеститорът кой е. Сега вече се увеличава този риск, защото виждате каква е строителната активност. В същото време сделките намаляват. Може би ще дойде момент, в който някои от проектите ще имат проблеми с паричните си потоци.

Има проекти, които разчитат 100% на продажби на зелено. Това е рисково и затова купувачите трябва да използват експертна помощ.

Същото нещо важи и за банките, банките трябва да бъдат достатъчно внимателни, по финансирането на проекти на пазара.

Пазарът е особен, от една страна, заради добрата активност, от друга страна, голямото предлагане.