Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в подкаст пред БНР професор Стефан Петранов, ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

Същата прогноза е записана и в икономическия преглед на БНБ, където централната банка предупреждава за затягане на кредитните условия.  

Ще затегнат ли банките кранчето за пари

Според професор Петранов оскъпяването на кредитите ще бъде плавно, тъй като системата е много ликвидна и банките търсят възможности за нови кредитополучатели.

В същото време очакваният ръст на необслужваните заеми, както и малко по-ускорената инфлация, ще станат причина за леко покачване на заемния ресурс. За разлика от предишната финансова криза, когато новите бизнеси трудно получаваха кредити, сега ситуацията е различна, категоричен е експертът. 

istock
istock

Професор Петранов подкрепя тезата, че страната ни максимално бързо трябва да се присъедини към еврозоната, което ще създаде по-благоприятна бизнес среда. За съжаление, страната ни ще е сред тези, които по-трудно ще се възстановят от икономическия шок от пандемията заради сериозния дял на туризма и услугите в икономиката ни, прогнозира още преподавателят в Стопанския факултет.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg