С 69% са се увеличили транзакциите с банкови карти в българските магазини за ноември и декември миналата година спрямо същия период на 2009 г. Това става ясно от данни на  Visa Европа. През всеки ден за двата месеца платежната система е обработвала средно около 29 000 транзакции.

Притежателите на банкови карти са били по- активни през декември заради коледните и новогодишните празници, отчитат още от Visa Европа. Така през последния месец на миналата година броят на транзакциите достигат 1 000 000.

България все още изостава от средните нива за Европа по отношение на разплащанията с дебитни и кредитни карти, припомнят експерти.

Покупките в магазини с карта обаче са по- изгодни, защото повечето банки не събират такси при плащания през ПОС- устройства в търговските обекти. При теглене от банкомат обаче задължително се събират отчисления, които варират между 0,20 лв. до 1 лв. Таксата зависи от това дали клиентите теглят от банкомат на финансовата институция, която е издала картата или от такъв на друга банка.

В момента в Европа има над 419 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visа, припомнят от компанията. За цялата 2010 г. с тях са извършени покупки и са изтеглени пари в брой за над 1,5 трилиона евро.