Българите все по-често използват дебитни и кредитни карти, за да плащат сметките си в различни търговски обекти. Само за една година този вид разплащания у нас са се увеличили с 34%. За Европа ръстът на годишна база е 16 на сто.

Това съобщи Питър Айлиф, главен изпълнителен директор на Visa Europe. Той обясни още, че за изминалите 12 месеца у нас е отчетено най-голямо увеличение на плащанията с електронни карти в магазините в сравнение с другите държави на Стария континент.

Според представители на картовия оператор електронните разплащания ще продължат да набират скорост у нас. Причината е, че преводите в кеш излизат доста солено на крайните клиенти. „200 евро на година струва на всеки един в Европа, за да прави разплащания в кеш”, каза Айлиф.

Той обясни още, че в момента компанията работи по проект, от който трябва да стане ясно какви точно са разходите в отделните държави за такси и комисиони при преводи в брой.

„Най-вероятно ще се окаже, че сумата в различните страни е сходна”, каза още Айлиф.

Междувременно вчера стана ясно, че до 2-3 месеца в България ще бъдат въведени безконтактни технологии на разплащане. Чрез тях ще може да се правят преводи само чрез мобилен телефон.

Първата услуга, която ще стане достъпна у нас, предвижда да могат да се правят мобилни разплащания от човек на човек. За целта потребителите трябва да имат карта, издадена от оператора, и да се регистрират за услугата. След това ще могат да правят преводи през мобилния си телефон на други картодържатели.

Тепърва се водят разговори с българските банки, които ще се включат в предоставяне на новата услуга.