Общо дебитните и кредитните карти в България са около 6.7 млн. броя. Това каза Паскуале Джамбои, Директор на Дирекция Банкиране на дребно в "УниКредит Булбанк", по време на представянето на новата MasterCard UEFA, която банката ще издава.

По неговите думи този брой е много добра отправна точка за бъдещото развитие на сектора, при население от около 7 млн. души в България.

"Друга важна цифра, която показва бързото развитие и увеличаване на използване на карти в България, е увеличението на направените транзакции с 13% за година. Смятам, че след няколко години ще успеем да намалим разликата с някои европейски държави", добави Джамбои.

Статистиката на "УниКредит" показва, че 49% от транзакциите в България, направени с кредитна карта, са в супермаркетите и са главно за покупка на храна. Около 11% харчим в моловете и други 20% за покупка на енергийни и петролни продукти. Останалото харчим за дрехи, битови плащания, ресторанти, козметика, аптеки и др.

По думите на Джамбои "УниКредит" е много добре позиционирана на този пазар.

"Ние държим около 12% от издадените карти в България и над 50% от транзакциите, с покупки на ПОС терминал, са на наши клиенти. Така че картовият бизнес съществува и бъдещето на банката е свързано с картите", добави той.

По неговите думи банката има издадени над 700 хил. карти в България, с които се правят около 3 млн. транзакции на ПОС терминали.

"Това е много важна цифра. Но не е като степента на проникване в други държави в Европа, така че можем да се справяме по-добре в това отношение", коментира Джамбои.

Новата карта, която ще е единствената карта на UEFA Champions League в България, се издава без такса", обясни Мариана Великова, директор Карти в "УниКредит Булбанк".

"За първата година клиентите няма да заплащат годишна такса. Допълнително за всички карти, които издаваме до края на годината, освобождаваме нашите клиенти от лихва върху плащанията, които те ще извършат на ПОС терминали.", каза още тя.