"Прогнозата за движението на лихвите през 2012 г. е много трудна. Има фактори, които действат и в двете посоки - и при депозитите, и при кредитите, но в краткосрочен план не очаквам съществени промени", коментира пред "Сега" Петър Андронов, гл. изпълнителен директор на СИБанк.

Банките в България са против европейски данък "трансакции", коментира още банкерът. Според ЕК от този налог в страната ни ще се събират 340 млн. лв. годишно.

"Не знам как е изчислена сумата, но тя изглежда стряскащо. Това е повече от половината от печалбата на банковия сектор. Ако данъкът се въведе, тази мащабна сума ще се пренесе и върху крайните потребители. Освен това прилагането му само в ЕС би довело до гигантски данъчен арбитраж - огромен брой трансакции ще "избягат" в свободни от данъка територии", обясни Андронов.

Според банкера страховете, че проблемите в еврозоната могат да предизвика у нас криза като през 1996-1997 г., са напълно безпочвени, защото онази криза беше породена от вътрешни фактори, а днес България страда от външни фактори.

"Различни са и състоянията на публичните финанси и на банковия сектор у нас. А и кризата в еврозоната не е неуправляема и непреодолима, т.е. не ме притеснява толкова самата криза, колкото хората, които трябва да намерят правилните и навременни решения. Европейският политически елит е далече от пазарните очаквания. Все пак вярвам в здравия им разум и в солидността на еврото", коментира банкерът.