Наказателните лихви при просрочени задължения да бъдат намалени да са различни за граждани и фирми - това предлагат депутати от Реформаторския блок с изменения в Закона за задълженията и договорите. 

Според тяхното предложение размерът на наказателната лихва ще се определя от основния лихвен процент на БНБ, плюс 8% за фирми и плюс 4% за физически лица.

Сега наказателната лихва се изчислява като към определения от БНБ процент се добавят 10%. Според вносителите това има санкциониращ, а не компенсационен характер. Освен това лихвата не била диференцирана, пише "24 часа".

Основната цел на внесените промени е да се защитят българските граждани от подобни недобросъвестни практики, обясни на брифинг в парламента депутатът от РБ Петър Славов. 

Според него не били единични случаите, когато хората се оплаквали, че след години разбират за свои задължения. Така за няколко години задълженията се оскъпявали с над 50%, което е несправедливо, смята Славов.

Той припомни, че промените в закона са внесени през юни месец, но "отлежават някъде по чекмеджетата".

Според Вили Лилков страната ни била уникално изключение от всички европейски държави, където се добавяли 8% за фирми и 4-6 % за граждани.

Надбавката за плащане на просрочени задължения у нас е определена за последно преди повече от 20 години, когато икономическата и финансова среда били различни, добави той.