Лихвите по кредитите ще тръгнат надолу след евентуалното присъединяване на България към еврозоната, заяви вчера главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян по време на конференцията Euromoney във Виена. 

Това потвърди и главният икономист на Уникредит Кристофор Павлов. Според него досегашната практика показва, че влизането в еврозоната води до по-добри условия по кредитите както за потребителите, така и за фирмите.

Този спад, който би се случил у нас обаче, няма да е толкова голям, колкото при страните, приели еврото в последните 15 години, заяви Павлов. Той припомни, че в повечето от тях лихвите са се изравнили с тези в Германия. Приближаването до еврозоната се обвързва със стъпки за намаляване на корупцията, постигане на минимални стандарти за работа на съдебната система, изтъкна още Павлов. 

Според Хампарцумян страната ни трябва да кандидатства за еврозоната колкото се може по-бързо, за да стане част от мощен съюз, но не бива да си поставя амбициозни срокове, без да е провела необходимата подготовка. 

Той обясни, че приемането на България в еврозоната няма да доведе до ценови шок, защото левът вече дълги години е вързан за еврото и дори да е имало негативи, те са абсорбирани. И сега голяма част от сделките за имоти и за автомобили у нас се калкулират в евро, припомни банкерът.