Страховете на пазара за съдбата на европейските банки растат. "Сименс" прехвърли почти половината от свободните си средства в Европейската централна банка, а Bank of China прекрати операциите с четири големи играчи, пише "Ведомости".

"Имаме 650 милиона евро в банките и нашата най-голяма грижа е, дали тези банки ще оцелеят до утре. По-рано банките се вълнуваха, че кредитополучателите няма да оцелеят. Сега ние се безпокоим в коя банка да вложим своите пари. Стигнахме до финландските и кантоналните швейцарски банки", оплака се неотдавна в интервю за "Ведомости" собственикът на Wuerth-Gruppe Райнхолд Вюрт.

Най-големият европейски машиностроителен концерн "Сименс" реши проблема си по друг начин. През юли той изтегли депозитите си от банка Societe Generale (SG), съобщиха вчера Ройтерс и "Блумбърг", позовавайки се на източници от пазара.

Става дума за 4-6 милиарда евро, уточнява "Файненшъл Таймс". Това е почти половината наличност на "Сименс": през юли той имаше по сметките си 13 милиарда евро, съобщава "Блумбърг". Парите са преведени в ЕЦБ – основно в депозити със срок една седмица. Нито една от страните не коментира положението.

"Сименс" е една от малкото компании, които има достъп до депозитите в ЕЦБ. Тя получи банков лиценз през декември 2010 г. Това й позволява директно да се обръща към ЕЦБ за ликвидност. "В случай на нова финансова криза можем да разширим възможностите и да намалим рисковете благодарение на нашата банка", заяви генералният директор на финансовия клон на "Сименс" Ролан Шалон-Браун.

Концернът си изтегли парите от SG не защото е обезпокоен от нейното финансово състояние, а за да ги използва по-изгодно, убеждава ни един от източниците на Ройтерс: според него, това е станало преди публикуването на резултатите от стрес-тестовете на ЕЦБ. Според данните на FT, все пак е имало опасения паралелно с желанието да се увеличи доходността от тези пари.

ЕЦБ предлага печалба не по-лоша от тази на търговските банки. Той дава лихва 1,01% годишни по депозитите със срок една седмица, банките от еврозоната – 0,95% по депозитите overnight.

Някои европейски банки, на първо място френските, от юли загубиха над половината от капитализацията си. Инвеститорите се страхуват от техните загуби заради дълговата криза в еврозоната. През септември S&P понижи рейтингите на SG и Credit Agricole заради инвестициите в гръцкия дълг, а Moody`s – прогнозата за рейтинга на UBS, която понесе загуби от над 2 милиарда долара заради несанкционирани сделки на дилър.

Bank of China прекрати валутните операции с тези три банки, а също така с BNP Paribas, предаде Ройтерс. Китайската държавна банка уведоми BNP Paribas и UBS, че те са използвали лимитите по търговските кредитни линии, които се използват при сделките с валута и суапи.

Китайските банки не са главният доставчик на ликвидност за европейските, заяви за Ройтерс анализаторът на Rabobank Ейдриън Фостър, така че действията на Bank of China няма да бъде сериозен удар за тях. Но това е напомняне за съществуващите рискове и за това, че някои се чувстват некомфортно. Въпреки това китайските власти обещават подкрепа за Европа.

Акциите на френските банки поевтиняха вчера: инвеститорите се страхуват, че големите компании ще последват примера на "Сименс", коментира парижки анализатор. Вчера към 18.00 ч. българско време BNP Paribas загуби 5%, SG — 5,7%, Credit Agricole — 2,4%. Акциите на банките от останалите европейски страни поскъпнаха с 0,7-1,8%.