Полицейските служби в шест страни разбиха най-голямата мрежа в света за за източване на над 50 млн. евро от кредитни карти от банкомати в Европа, Русия и Африка.

Международната операция е наречена Night clone card, а в нейните рамки у нас се проведе операцията "Шок".

Агенция ДПА съобщи днес, позовавайки се на източници от испанската полиция, че престъпната група е най-голямата мрежа в света за клониране на кредитни карти.

Арестите са извършени освен в България, в Испания, Италия, Полша и Германия. Бандата е печелела почти 150 000 евро на седмица, източвайки чужди банкови сметки, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Бандата действала от 9 години и препирала печалбите си, инвестирайки в строителство на частни и обществени сгради в Кения, Кипър, Южна Африка и Русия.

Престъпниците, известни още като "Нощните", монтирали модерни "скимиращи" устройства в банкомати, чрез които копирали лична информация от кредитни карти, използвали я за клониране на картите, след което източвали банковите сметки на картодържателите.

Междувременно БНР предаде, че 8 българи са били задържани от прокуратурата в италианския град Бари по подозрения в участие в международната мрежа.

Разследването, продължило 3 години, доведе до разбиването на групата, известна в Италия като "вампирите на банкоматите".

Смята се, че са клонирани 15 хиляди карти, като според магистратите са източени близо 50 милиона евро в Европа и Русия, Кения, Южна Африка и Съединените щати.

В акциите полицията е конфискува имущество за над 15 милиона евро.

Утре министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, представители на "Европол" и "Сикрет сървис" и ръководителите на посолствата на САЩ и Италия ще дадат в сряда следобед пресконференция в МВР, съобщиха от ведомството.

Цялостната координация на операцията е била на европейската агенция.

Днес няколко апелативни съдилища решават окончателно дали задържаните у нас 45 души (от общо 57) ще изчакат зад решетките екстрадицията си в Италия по издадената европейска заповед за арест. Останалите бяха арестувани в държави от ЕС и двама в САЩ.