Онлайн схема за теглене на кредити от чуждо име разкриха в Пловдив. Трима души са използвали лицева верификация, за да вземат кредит на името на други хора.

Парадоксално лицевото разпознаване всъщност осигурява най-високо ниво на сигурност. Единствено човешката непредпазливост може да улесни извършването на престъпления, обясняват експертите. Технологията работи така, че при всяко следващо използване на банкови услуги се сравнява дали лицето е същото, което е било заснето при регистрацията.

Затягат проверките на потребител, преди да му отпуснат кредит

"Това на практика спира възможността друго лице, дори да е излъгало другарчето да се регистрира на чуждо устройство да не може да се използва тази чужда регистрация на това чуждо устройство за измамнически цели", обясни проф. д-р Георги Димитров пред БНТ.

Държавните институции задължително използват биометричен пин с лицево разпознаване. В частния сектор обаче това може и да не е приложимо, което е позволило измамата в Пловдив.

"В частния сектор всеки се бори за това да има възможно най-лесно бързо и удобно достъп до потребителите на услугите, т.е. да не се създават допълнителни за тях изисквания. Но това допълнително изискване, разбира се неизползването му, е за сметка на сигурността. В този цитиран случай - това се е случило. На практика е активирана възможност за разписване без да е поискано показване на лицето на потребителя към момента, в който е извършено подписването на документи и затова се е случило. На практика това е инцидентен случай", каза проф. Димитров.

istock
istock

От компанията, разработила програмата посочват, че почти всички банки у нас използват лицево разпознаване при онлайн банкиране. А други възнамеряват да го въведат. За да повишат максимално бдителността на клиентите, софтуеърните специалисти са въвели и нови функционалности, сред които повече указателни съобщения на екрана. Технологията е получила и висока оценка.

Как ни мамят с лихвата по кредитите

"Единодушно беше прието от експертите на ЕК, че технологията не може да има такъв пробив, че тя е на едно от най-високите нива на сигурност", добави проф. Димитров.

Въпреки това съветът е един - никога да не се предоставят лични или биометрични данни на съмнителни хора и организации.

"Най-високата степен на защита е бдителност и трябва човек да проверява за какво става въпрос, защо му искат тези неща", каза програмистът Цветан Филев.

Благодарение на новите технологии подобни измами се разкриват лесно, защото всяко престъпно действие може да се проследи и в крайна сметка да има обвинение в съда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg