Ръст с 24% има в броя на ипотечните кредите у нас за първото тремесечие на годината, съобщи кредитният консултант Тихомир Тошев в интервю пред БНР.

Това е рекордно увеличение след 5 поредни тремесечия на спад на ипотечните кредити и сделките с имоти. Годината започна неочаквано интензивно за нас анализаторите, обясни той.

"Със сигурност приемането ни в еврозоната може да доведе до скок в сделките имотите, но не е основна причина. По-голямата част - 96% от кредитите, са с плаваща лихва, което означава, че следващите 25 – 30 години кредитът ще "плава" в зависимост от икономическата ситуация в страната.

Повишено търсене и скок в цените на имотите у нас

При влизане в еврозоната ще се задържи лихвата и може да има леко намаление в края на годината", прогнозира Тихомир Тошев.

И допълни, че "спестяванията на хората нараснаха над 80 млрд. лв. в банките и ръстът на доходите направи хората по-спокойни".

Увеличен ръст има и при сделките с имоти: 

"Този интерес към покупка ще доведе и до увеличение на стойността на имотите с до 3 – 5% до края на годината. Сега идва от ниското предлагане и високото търсене, въпреки многото издадени разрешителни за строеж. Минимално е предлагането на готови апартаменти", посочи той.

istock
istock

Тихомир Тошев препоръча хората да бъдат внимателни в еуфорията си, за да не рискуват особено 25 – 30-годишни кредити в големите градове, които нямат спестявания и по-смело задлъжняват, от порядъка на 250 -300 000 лв.

Какво ще се случи с лихвите по кредитите

"Сега плаващата лихва е 2,3% – но може да отиде на 4 - 4,5%. Хората да са по-внимателни и да предвиждат как ще се развиват финансите им. Ако видят, че компанията им има затруднения и ще им намалеят доходите, да предвиждат, защото ипотечните кредити се отпускат за 30 години. Кредитните консултанти обясняваме рисковете във възможното задлъжняване. Ако сега лихвата е 2% по кредита, може да стане 4 – 4,5%", обясни кредитният анализатор.

Той разясни, че в нощта на влизане на България в еврозоната, кредитите ще се превалутират, както доходите, а и занапред ще се обслужват в евро. 

"Не очаквам, че влизането в еврозоната ще ощетите кредитоискателите", твърди Тошев.

Но след 3 – 4 години "ако банките решат, че искат ресурс и предлагат лихва по депозитите, ще вдигат и по кредитите, обикновено два пъти в годината се прави това. Хората трябва да знаят, като подписват договор за кредит, от какво зависи лихвата им и кога се променя".

Вноската по кредит за жилище скочи с 400 лева

Има ръст и на потребителските кредити, но "не е толкова голям – по трудно се хваща процента на ръста, защото са по краткосрочни".

Тошев препоръча да се теглят кредити за важни неща – ремонти, семеен автомобил и т. нат., но не е разумно да се задлъжнява за почивки и луксозни стоки.

istock
istock

С 9% са се увеличили спестяванията в сравнение с 2023 г. 

"Над 80 млрд. лв. държим като депозити в банковата система, доходите нараснаха заради инфлацията. Хората заради войната се насочиха да спестяват. Този ръст ще продължи и през 2024 г. може да отчетем, че са имали 90 млрд. лв.", пресметна Тихомир Тошев.

Той каза, че кредитите за бизнеса също растат, защото бизнесът е стабилен, 2023 г. е била добра финансова година и "сега гледат да се разширяват и подобряват мощностите си".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase