Това лято българската полиция успя да залови някои от извършителите на скиминг. При акция в София бяха заловени 11 души. Иззети бяха около 50 000 евро.

Фактът, че в тази дейност става дума за добре структурирана йерархия, доказва и открит при акцията бележник, в който подробно се е водил отчет за кражбата на пари. Оказва се, че лидерите в групата са давали на всеки член по 30 - 40 клонирани банкови карти.

С тези карти са били теглени парите - по двеста евро всеки предиобед и следобед, обяснява Валтер Василев от полицията в София. Това е дневният лимит. Действието се е извършвало в продължение на три дни. След това всеки от извършителите се връщал в жилището, където се е водил отчетът. Там те предавали картите и парите. За услугата им се заплащало процентно.

Непробиваемата германска система

Разкритията на някои от случаите обаче явно не оказват особено голямо влияние върху скиминга. Бизнесът с фалшиви карти продължава да напредва. В интернет дори съвсем явно се предлага оборудване за скиминг. Рекламните клипове имат ясно послание: оборудването трябва да донесе на купувача бърза печалба - около 75 000 долара за седмица. Техниката за целта излиза около 8000 долара - инвестиция, която на фона на бъдещата печалба се оказва наистина скромна.

Компютърни специалисти в германския град Тюбинген са изследвали как функционира трансферът на данни при скиминг. Оказва се, че всичко е много лесно и няма нужда от някаква специална техника за изработването на фалшивите банкови карти. Нужен е апарат за разчитане на карти с магнитна лента. Такъв уред може да се закупи без проблем през интернет.

За да изпробва дали дубликатът на една оригинална карта функционира, екип на Шпигел ТВ плаща в едно кафене с фалшификата. Сметката е платена без проблем.

Следа втори опит - теглене на пари от банкомат. По правило в Германия копията на картите не би трябвало да функционират, защото оригиналните банкови карти са снабдени със специални отличителни знаци. Ето защо измамниците теглят пари в други държави, се посочва в репортажа. И опитът потвърждава това - фалшивата карта е отхвърлена от банкомата в Тюбинген.

Скиминг - бързо и лесно

Достъпът до банковите данни не е никак труден: в отвора за банковата карта се поставя скиминг устройството, а над банкомата се монтира малка камера, която заснема въвеждането на пинкода в картата. След като имат всички данни, измамниците без проблем могат да теглят пари от банковата сметка на жертвата.

При полицейските акции най-често са залавяни директните извършители, поръчителите обаче остават скрити.

В репортажа на Шпигел ТВ се подчертава, че румънският град Бакъу е смятан от германските служби за център на скиминга. Много от заловените измамници са от този град. Скимингът означава за много хора само едно - бързи пари. 24-годишният Паул от години е в бранша. Пред камерата той споделя, че една-единствена карта може да ти донесе 50 000 евро печалба. По неговите думи най-много пари можело да се спечелят от сметки в Италия, Германия и Англия.