Интересът към покупка на жилища през първите два месеца на годината нараства значително. Исканията за ипотечни кредити са нараснали с над 60% спрямо същия период на миналата година. Това сочат оповестени вчера данни на Пощенска банка.

По традиция най-оживен е пазарът на жилища в големите градове на страната като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Интересна тенденция обаче е нарасналото търсене на имоти в населените места около тях.

Друга тенденция е, че купувачите се ориентират към жилища с по-голяма площ. Тя нараства от средно 80 кв. м в началото на миналата година до 94 кв. м в първите два месеца на тази година. С близо 7% се увеличава и средният размер на отпуснатите кредити - до 54 300 евро спрямо средно 50 800 евро за периода януари - февруари 2017 г.

Според данните на банката около 25% от средствата за покупка на жилище идват от спестявания или други собствени средства. Средно 22 години е периодът, за който се теглят кредити. Максимално предлаганият срок е 35 години.

Мъжете са по-склонни да кандидатстват за ипотечен кредит, показват данните на банката. От всички кандидати през последните 6 месеца делът на мъжете е 59%. Средната възраст на кандидатите за кредит е 37 години, като близо 80% от тях имат висше образование.

През миналата година цените на жилищата в големите градове на България са нараснали с близо 10%, сочат данните на националната статистика. Това е един от най-бързите темпове в ЕС, където средното повишение на цените е 4.6% на годишна база.

По данни на агенциите за недвижими имоти поскъпването е дори по-голямо - 10-12 процента. Средните цени на жилищата в София вече надхвърлят 1000 евро на кв. м, а в отделни квартали са над 1300 евро за квадрат.