Банките Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan и още три други кредитни институции ще бъдат глобени от антитръстовите регулаторни органи на ЕС през идващите седмици по обвинение за манипулиране на обменни валутни курсове за няколко трилиона долара, съобщава Ройтерс.

Другите три кредитори са Royal Bank of Scotland, UBS и малка японска банка, като тези банки ще видят 10-процентно намаление на техните глоби за допускане на нарушения, посочиха неназовани източници на агенцията.

За разлика от тях, швейцарската банка Credit Suisse, която преди това заяви, че не е открила никакви доказателства за неправомерно поведение, продължава да оспорва обвиненията на антимонополния регулатор на ЕС. Не е ясно обаче дали Европейската комисия ще може да финализира обвинението навреме, за да наложи глоба и на голямата швейцарска банка през следващите няколко седмици.

Европейският регулатор, който разследва случая през последните шест години и може да наложи глоби до 10% от глобалния оборот на съответната финансова институция за нарушаване на антимонополните правила на ЕС, отказа да коментира информацията на Ройтерс.

Банките Barclays, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland и HSBC също отказаха да коментират.

Възможно е ЕК да постанови своите решения спрямо цитираните банки в продължение на няколко седмици, вместо в рамките на един единствен ден, съобщиха източниците на Ройтерс.

По подобни обвинения в САЩ банките Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland и UBS бяха глобени с обща сума, надвишаваща 2,8 млрд. долара.

Американските регулатори твърдят, че манипулирането на обменните валутни курсове е било осъществено посредством т.нар. "чат стаи" (за интернет обмяна на информации между отделните валутни дилъри на банките) с имена като "Картелът", "Мафията" и "Клубът на бандитите".