Влизането в еврозоната изобщо няма да се отрази на кредитите. Това обясни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев. 
Той посочи, че в нея лихвите са по-ниски, отколкото в страните, които имат собствени валути. 

Тошев коментира данните на БНБ, че само за последните 3 месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лева.

"Причината за ръста е все още активния пазар на имоти и интерес към закупуване на собствено жилище. Реално броят на ипотечните кредити намалява, но заради високите цени на имотите има ръст в обема. Тенденцията е хората да са предпазливи заради очаквания ръст на лихвите по кредитите. Но от друга страна желанието да имаш имот, това, че безработицата остава на исторически ниски нива и ръстът на доходите от последните няколко години мотивират хората да теглят кредити в момента."

Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити

Няма да има рязко вдигане на лихвите, нека хората да не се притесняват, заяви още кредитният консултант."В момента няма повишение на лихвите по изтеглените кредити. То се очаква да е за новите кредити. Процесът по повишаване на лихвите започна по цял свят преди около година. В България за тази една година повишението на лихвите при ипотеките е между 0.1 и 0.3%, при  потребителските с между 0.2 и 0.5%. Българинът почти не го усети".

istock
istock

Най-вероятно есента ще има леко повишение на лихвите, но не очаквам да е сериозно, посочи Тошев.

Какво се случва с лихвите по кредитите у нас

"Вероятно ще е до 0.5%. При потребителските кредити ще има по - видим ръст на лихвите. Вероятно ще е до 1%. Хората без спестявания и по-ниски доходи трябва да са внимателни. Кредитите не трябва да надхвърлят 30% от приходите".

Експертът препоръча генерално рефинансиране на всички задължения и обединяването им в един кредит при най-добри условия.  

Той посъветва и да не се тегли бърз кредит над 500 лева. 

"Една кредитна карта е алтернатива на бързия кредит"

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg