Финансовите анализатори дадоха своите оценки за ситуацията в страната и очакваното развитие на икономиката и финансите през предстоящите месеци. Според Microcredit.bg, наистина ще има покачване на размера на лихвите при потребителските и бързите кредити, но това може да се очаква най-рано през есента на 2022 г.

Това е добра новина за всички домакинства и фирми, които планират да теглят кредит малък размер и да го възстановят преди края на годината. От друга страна обаче анализаторите очакват и да има отдръпване от кандидатстването за кредити, което ще стимулира кредитните институции да предлагат по-добри условия едни от други. Това ще доведе до задържане на размера на лихвите, защото най-честите маркетингови инструменти за привличане на клиенти включват по-нисък размер лихва, такса и т.н. Фирмите за бързи кредити използват този тип стимули за увеличаване на продажбите им и изграждане на лоялни клиенти.

Няма проблем с изплащането на кредити

В края на миналата година и в началото на тази, специалистите прогнозираха високи нива на необслужени кредити. За радост на всички обаче, ситуацията остана под контрол. Дори и когато приключи периода на разсрочване на кредитите, хората успяха да възстановят плащанията си. За този период повечето от тях, дори и да бяха загубили работата си, се преориентираха към други професии и си стабилизираха доходите.

Проблем с покриването на вноските остана единствено при фирмите, чиято дейност е обвързана с пострадалите от пандемията сектори. При тях изплащането на кредити е затруднено от постоянните мерки и ограничения, ограничаващи дейността им. Отделно, инфлацията принуждава персонала им да си търси по-високо платена работа, която работодателите от сектора не могат да им осигурят. Това изправя тези фирми пред патова ситуация, защото приходите им не са достатъчни да стимулират персонала си.

За домакинствата обаче няма данни да имат увеличена степен на затруднение при изплащането на кредитите. Нещо повече, дори процентът на кандидатстващи за кредит се е повишил.

Предпочитат се кредити с по-кратък период на изплащане, които са за срок до 2 години. Това подсказва, че хората изпитват съвсем леки финансови трудности, които са свързани с малки суми, лесни за възстановяване. Кредитите до заплата също са много търсен кредитен продукт, който осигурява малко средства в точния момент. Те се теглят предимно за ремонтни дейности, изплащане на сметки и месечни финансови затруднения и потребителите ги възстановяват бързо и лесно.

Друга интересна тенденция е това, че хората предпочитат да кандидатстват за кредити, които да изплащат на съвсем малки вноски. Според специалисти, това се отдава на факта, че все още има високо ниво на несигурност. Тя влияе на големите покупки и на инвестиционните решения при бизнеса. Определено по привлекателна е идеята един кредит да се изплати за 6 месеца на съвсем минимални плащания, отколкото за 3 на двойни.

Microcredit.bg

Защо се очаква повишаване на лихвите?

Заедно с инфлацията и лихвите по кредитите ще имат своя скок, но чак към края на годината. Няма как при нива на инфлация като сегашните, лихвите и таксите да останат непроменени. През това време експертите дават своите съвети и насоки какво може да предприемат хората, за да си повишат сигурността и да предприемат оправдани финансови рискове.

Какво съветват експертите?

На първо място, когато се кандидатства за кредит, необходимо е да има основателна причина. Всички условия по кредита трябва да бъдат ясни и да бъдат описани при различни нива на инфлация. Това на практика дава увереност на кредитополучателя, че при достигане на по-високи нива на инфлация, неговият кредит ще бъде с минимално нарастване или такова в разумни граници. Това е една гаранция за сигурност, дори и лихвите да се променят.

Друг съвет от експертите е през следващите месеци, домакинствата да пробват да покрият колкото може по-голяма сума от кредитите си, за да може да изпреварят увеличаването на лихвите. Това се отнася най-вече за заемите, които са с плаваща лихва.