Не е необходимо трето удължаване на кредитната ваканция, каза финансистът Левон Хампарцумян. На 23 март изтече разсроченото плащане на кредити, въведено като мярка в пандемичното време.

Според финансиста не можем да очакваме тотално счупване на всичко и то от днес за утре - и клиентите, и банките ще търсят новото си място или да си намерят старото.

Най-добре е да се избегне теглене на кредит за погасяване на стар, да се създават устойчивост и буфери в бизнеса.

Като цяло българите не са много задлъжнели, както е в англосаксонските държави, където това е с огромни размери.

Изтича срокът да поискате отсрочване на кредита

"Рязкото повишаване на лихвите за бизнеса и физическите лица не трябва да бъде допуснато. Който иска кредит, обещанието че в следващите 2-3 години няма да се увеличават лихвите, приема като вид сигурност.

Стимулите за развитието на икономиката са ниските лихви - така предприемчивите хора ще завъртят парите" допълни Хампарцумян.

istock
istock

Икономиката ни през 2020 г. безспорно е в застой, но има хора и фирми които не са влизали в криза. България трябва по-бързо да влезе в еврозоната, препоръча финансовият експерт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg