35 процента могат да ни бъдат върнати от кредит, ако го инвестираме за изолация на кооперацията и на покрива й сложим панел за производство на ток от слънцето. Това съобщи Борис Петков от Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL).

„За еднофамилни къщи субсидията за фотоволтаичен панел не може да бъде по-голяма от 20 процента”, уточни той. По думите му 30 процента е субсидията, ако етажната собственост реши да тегли заем само за инсталацията за слънчев ток, защото кооперацията вече е изолирана или е построена от хубави тухли.

Облекченият кредит важи за 20 киловата върхова мощност на домакинство, каза още Петков.

Засега не се отпускат субсидирани заеми за инсталиране на ветрогенератор в двора на къщата. По втория етап на програмата може да се кандидатства само с колективни проекти, а не с индивидуални, както бе по време на първия. За общо мероприятие, увеличаващо енергийната ефективност на сградата, се смята дори изолацията на една от фасадите на сградата.

От септември 2006 г., когато тръгна REECL, в България са отпуснати над 38 хиляди облекчени заема за 92 280 627 лв., като на кредитополучателите са върнати 17 267 478 лв.

Близо 43 процента от кредитите са били отпуснати за поставяне на енергоефективни прозорци.

Над 11 на сто от парите са за външни изолации

на стени, а около 31 процента за закупуване на термопомпени агрегати. Най-често става дума за климатици, които осигуряват най-ефективно отопление и охлаждане. Само 1346 кредита са дадени за монтиране на слънчеви колектори за подгряване на вода, сочи още статистиката на програмата.

Според експерти с подобряване на изолацията на жилищните сгради топлинните загуби в тях се намаляват с около една четвърт. В типичния български дом до около една трета от топлината, произведена от отоплителните уреди, бързо се губи през покрива, тавана или стените, а други 50 на сто - през стените.

До една пета можем да си намалим сметката

при добро изолиране на покрива или тавана. Най-подходящи за това са каменната или стъклената вата или перлит.

В някои случаи изолацията на стените може да снижи загубите с две трети. Недостатъците на вътрешната е, че се налага пребоядисване на стените и се губи полезно жилищно пространство. При тухлените сгради или тези, изградени от газобетон, предимството на външната изолация е запазването на акумулиращия ефект на тези материали. Така и натрупаната топлина в тях помага за намаляване на загубите през зимата и се пести енергия за климатизация на помещенията.