Френската банка Societe Generale се е съгласила да продаде банката си в Молдова на унгарската OTP Bank, продължавайки отстъплението си от държави в Източна Европа, докато OTP постепенно увеличава присъствието си в региона.

SocGen притежава мажоритарен дял в Mobiasbanca Societe Generale в страната и очаква да приключи сделката през следващите месеци.

SocGen не разкрива сумата по сделката, макар да казва, че продажбата ще има отрицателен ефект от 28 милиона евро (31,89 милиона долара) върху печалбите за четвъртото тримесечие. Сумата вече е включена в 240-те милиона ексклузивни такси, обявени на 17 януари.

Миналата година френската банка вече договори да продаде своите банки в Албания, България и Сърбия на OTP, припомня Ройтерс.

Припомняме, че у нас сделката по придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк" от ОТП и Банка ДСК беше финализирана на 15 януари 2019 г., като двете банки предстои да се слеят през 2020 г., но дотогава ще работят като две отделни дружества. Междувременно името на банката става "Експресбанк" и тя вече носи логото на OTP.