Standard & Poor’s съобщи, че ликвидният натиск върху третата и четвъртата по големина български банки не представлява непосредствена заплаха за кредитния рейтинг на страната.

Рейтинговата агенция посочва, че оценката ѝ се базира на предприетите действия от страна на българските власти да ограничат последствията от натиска върху двете банки и да гарантират нормалното функциониране на системата. Изтъкнато е и разрешението на Европейската комисия за кредитна линия от 3,3 млрд. лв. (4,2% от БВП), която да бъде на разположение на банките за посрещане на евентуални бъдещи ликвидни проблеми.

Рейтингът на публичния дълг на страната е базиран на допускането, че проблемите са изолирани случаи и няма да имат значително въздействие върху фискалната и икономическата картина.

Все пак Агенцията напомня, че България има ниска ефективност на институциите и лошо управление. „Ние отбелязваме, че политическата среда в страната вероятно ще остане нестабилна през следващите месеци и няма да бъде благоприятна за извършването на реформи”, се казва още в съобщението.

От Standard & Poor’s уточняват, че съобщението не може да се тълкува като оценка за настоящия кредитен рейтинг на страната, тъй като той е изцяло плод на решение на Рейтинговия комитет, а подобен въпрос не е бил разглеждан от него.