Промените в Закона за потребителския кредит, внесени в края на миналата седмица в парламента от депутати от БСП и ДПС, вероятно ще доведат до увеличение на лихвите по заемите, ако бъдат приети в този си вид, предупреждават банкери и експерти. 

Проектът, в чиято разработка водещи са Румен Гечев и Йордан Цонев, по принцип трябва да защити правата на потребителите на банкови услуги. 

Резултатът обаче може да бъде отрицателен. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика промените неминуемо ще се отразят в посока на поскъпване на лихвите по заемите. Това е така, защото банките имат само два източника на приходи - такси и лихви. Когато те не могат вече да разчитат на таксите, е нормално да компенсират с оскъпяване на лихвите. 

Според експерта това е напълно нормална реакция и затова е лицемерно гражданите и държавата да се сърдят, когато банките едностранно променят условията по кредита. В законопроекта е предвидено да не се плаща наказателна лихва, ако ипотечен кредит бъде изплатен предсрочно, но след първата година. 

В рамките на първите 12 месеца банката ще получи обезщетение, но в рамките на до 1% от заема. Сега наказателната лихва е различна, но достига и до 5%. Освен това банките няма да имат право да събират такси за одобрение, усвояване и управление на кредитите. Те няма да могат да събират и комисиони за едно и също действие повече от веднъж. На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласие на клиента. 

Финансовите консултанти от "Моите пари" също смятат, че лихвите по заемите със сигурност ще се повишат, но е рано да се прогнозира с колко точно. Според тях основната цел на измененията в Закона за потребителския кредит теоретично е да се стимулират гражданите, но начинът е сбъркан. 

През 2013 г. темпът на новоотпуснатите заеми бе отрицателен, но причината за това е, че хората се чувстват несигурни и се страхуват да взимат кредити, посочиха от финансовия портал. Затова управляващите по-скоро би трябвало да работят за подобряване на бизнес климата в страната, който да повиши заетостта и доходите и респективно - финансовата сигурност на гражданите. 

Само с опит да бъдат облекчени условията кредитополучателите няма да се увеличат, заявиха още от "Моите пари"

Според председателя на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова банките могат да поемат всякакви промени в законодателството и това не ги притеснява особено. 

По нейните думи, когато са налице подобни промени, обикновено прякото отражение е върху гражданите. Ако предложените изменения станат реалност, потребителите ще трябва да плащат по-високи лихви по кредитите си. Управляващите са се опитали да облекчат клиентите, но най-вероятно поправките няма да са в полза на гражданите, допълни Виолина Маринова.