Средният размер на ипотечните заеми е нараснал от началото на годината и достига 119 хил. лв. при 106 хил. лв. през 2017 г. и 94 хил. лв. през 2016 г., показват данните в анализ на Райфайзенбанк-България.

Експертите на кредитната институция отбелязват, че ипотечното кредитиране бележи ръст в унисон с динамиката и оживлението на пазара в страната.

Като резултат от повишението се запазва и тенденцията за увеличение на средния срок за погасяване и той достига 22 години, докато преди година беше 21 години и 19 години през 2016 г.

Проучването на Райфайзенбанк показва, че профилът на най-честия получател на ипотечен кредит е семеен мъж на 38 г., с висше образование.

С финансиране от банката се купуват най-вече апартаменти (92%), като в 86% от случаите предпочитаният имот се намира в големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе или Велико Търново.

Изборът на клиентите най-често се спира на монолитното строителство (80%), като и през тази година най-търсени продължават да бъдат апартаментите в сгради, строени след 2000 година - 54%, което бележи ръст от 8 пр.п. спрямо данните за миналата година.