След почти 20-годишно съществуване Българската банка за развитие (ББР) отново си поставя стратегическата цел да подпомага развитието на малките и средни фирми в страната чрез евтин кредитен ресурс.

На заседанието си вчера служебното правителство трябваше да гласува стратегия за развитие на ББР, но точката бе отложена с мотива, че в ръководството на финансовата институция има промени и новите хора искат по-подробно да се запознаят с документа.

Става дума за финансиста Красимир Ангарски, който преди дни влезе в Надзорния съвет на държавния трезор. Стратегията е публикувана за обществено обсъждане в сайта на финансовото министерство от две седмици.

В документа има сериозни критики към досегашната дейност на ББР и двете й дъщерни дружества - Националния гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция Джобс. На първо място като пропуск е посочен провалът на банката да защити необходимостта от държавна гаранция по пасивите си. Това пряко е повлияло на взаимоотношенията й с банките партньори, както и на мащаба и цената на финансирането, което може да осигури.

Припомня се и неуспешният опит за участие в инициатива JEREMIE на Еврокомисията и Европейския инвестиционен фонд. Решението банката да не участва в администрирането на проекта е елиминирало възможността за дългосрочна и стратегическа капитализация, се казва в документа.

Отбелязано е още, че в определени периоди от развитието си ББР е провеждала непоследователна политика и е поемала неприсъщи цели и неосъществими задачи като програмите за пряко кредитиране на малки и средни предприятия, без да има изградена клонова мрежа.

Редица други грешни решения и неглижиране на атрактивни финансови инструменти са предизвикали загуба на интерес у банките партньори и съмнения в статута на ББР, че действа като банка за развитие. Припомнят се и многократните кадрови промени в различните управленски нива и текучество на специалисти.

Преди време Димитър Димитров, който бе в Надзорния съвет на ББР, алармира, че 70% от директните кредити на ББР отиват в 20 фирми, а близки до бившите управляващи дърпали конците на банката.

Според него кредити се отпускат предимно на големи корпорации, въпреки шумно прокламираната цел на фокус да са малките и средните предприятия.

Според новата стратегия приоритет за ББР ще бъде улесняването на достъпа до финансиране на микро, малки и средни предприятия основно чрез продуктите на дъщерните дружества на банката.

Нов акцент ще бъде програма за финансиране на стартиращи фирми. ББР ще се преориентира и към индиректно финансиране чрез партниращи банки за сметка на намаляване на дела на директното кредитиране.

Към 2020 г. съотношението индиректно към директно кредитиране следва да бъде 60:40, се казва в стратегията.