Необходими са истински стрес тестове на банките в България, коментира вчера главният икономист на "Уникредит" за Централна и Източна Европа Любомир Митов. Той обясни, че практиката е да се проверяват кредит по кредит, като накрая се оценяват събираемите задължения, обезценките и реалният капитал на банката. Стрес тестовете се правят от независими външни фирми. "Те не са много, три-четири са", коментира Митов. 

Преди дни на срещата на финансовите министри в Люксембург стана ясно, че Европейската комисия настоява за бързо тестване на банковата ни система - основно заради кризата с КТБ, разкрила дефекти в банковия надзор. Идеята на правителството ни беше оценката на активите на банките да се извърши през 2016 г., но ЕК настоява за края на 2015 г. 

Любомир Митов посочи, че не вижда опасност, свързана с българските клонове на гръцки банки. По думите му взетите в последните години мерки са позволили на гръцките банки у нас да увеличат устойчивостта си на външни шокове, като прекъснат зависимостта си с майките. Провизиите са увеличени двойно спрямо нивата си от 2012 г., обясни още Митов. 

По думите му единственият риск, който обаче се отнася за всяка банка, е паника от страна на клиентите, а ако Гърция фалира, ще има отлив на депозити от дъщерните банки в България, но парите просто ще отидат в други банки, като ще останат в банковата система.

Според икономиста ефектите за България от случващото се в Гърция изобщо са силно преекспонирани. Гърция формира само 7% от общия износ на България, така че и да има свиване, това не може да съсипе икономиката, поясни Митов. 

Той представи и актуализираната прогноза на "Уникредит" за икономиката на България, която е и по-добра. Очакванията вече са за ръст от 2.1% през 2015 г. и от 2.4% през 2016 г. Предишните оценки бяха за съответно 1.9% и 2.3%. Митов открои феноменалното представяне на износа, който е двигател на икономиката през последните години - износът към март 2015 г. е с 40% над нивото от предкризисната 2008 г. 

Българските износители са успели да се възползват в по-голяма степен от изключително благоприятна външна среда в сравнение с останалите конкуренти от региона на ЦИЕ и Западните Балкани. По-ниските цени на енергийните суровини подкрепят българския износ в по-голяма степен, тъй като икономиката е със значително по-висока енергийна интензивност, показва анализът на банката. 

"След като експортът ни издърпа от блатото, очаква се инвестициите и индивидуалното потребление да подкрепят растежа", коментира експертът. Той напомни, че основните рискове за българската икономика са забавянето на структурните реформи, включително в съдебната, пенсионната и здравната система, както и лошото качество на работната сила у нас.