Доверието в бизнеса по света се е увеличило слабо миналата година, след като се срина заради тежката рецесия. Според голяма част от пълнолетните хора обаче компаниите ще преминат към старите начини на управление, след като споменът за икономическия спад избледнее, предаде Ройтерс.    

Около 54 процента от пълнолетните хора, анкетирани от консултантската компания Еделман тръст барометър (Edelman Trust Barometer), са имали доверие в бизнеса през 2009 година, което е увеличение спрямо 50 на сто през 2008 година.

Общественият имидж на корпорациите се е подобрил най-силно в САЩ и Италия, а в Русия е спаднал.    

След кредитната криза, която разтърси световната икономика и принуди големи финансови институции като Банк ъв Америка (Bank of America) и Ситигруп (Citigroup) да се обърнат към Вашингтон за финансова помощ, доверието в банките се е понижило значително.   

В САЩ едва 29 процента от анкетираните посочват, че имат доверие в банките, което е по-малко от 68 на сто, които са вярвали на банките през 2006 година. Изследването показва, че доверието на хората във Великобритания, Германия и Франция също рязко е намаляло макар и с по-слабо темпо.    

В момента банките са на трето място сред секторите с най-слабо доверие по света след медийните компании и застрахователите. Това е доста по-слаб резултат в сравнение с някогашната трета позиция на банките сред отраслите с най-високо доверие, посочва Ричард Еделман, президент и главен изпълнителен директор на Еделман тръст барометър.