Mежду 500 и 1000 лева взимаме от банките или от фирмите за бързи кредити, за да отидем лятото на почивка на морето. Това обясни Стойне Василев, личен финансов консултант.

По думите му, ако сме взели пари от банка, то най-често периодът за погасяване е една година. Ако пък сме заложили на небанкова финансова институция там сроковете за връщане на изтеглените пари са по-кратки, което означава, че ще имаме между 3 и 6 месеца да върнем борча. Така се оказва, че изплащането на лятната почивка може да продължи до Коледа или дори чак до другото лято.

Междувременно ново проучване на „Галъп“ показа, че 54% от българите не планират да почиват това лято, а 44% пък казват, че ще ходят на море.

В България на море мислят, че ще могат да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват ще предпочетат планина в България. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА и други видове туризъм.

Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка са 1557 лв. Сумата е близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата, посочват социолозите.

Василев добави, че най-често до кредити за почивка прибягват хора с по-ниски доходи, които нямат навик да спестяват и искат бързо да си решат проблема с намирането на пари за ваканция. Освен това нямат стабилна работа и не се интересуват от управлението на финансите, допълни експертът. Той счита, че заем трябва да се взима при наистина крайна необходимост - например за покупка на жилище, лечение или належащ ремонт, но не и за почивката, защото в противен случай има вероятност да влезем в т. нар. кредитна спирала.

Финансовият консултант съветва да планираме разходите си за море поне 2-3 месеца по-рано. Първото нещо, което трябва да се опитаме, е да спестим от заплати и ако видим, че няма да успеем чак тогава да се обърнем към трезор.

Василев уточни, че най-добре е да потърсим пари от обслужващата ни банка, тъй като там лихвите биха били много по-ниски, а и имаме възможност за отсрочки и обединяване на задължения. За сметка на това при бързите кредити нямаме такива преференции, а и лихвите са значително много по-високи и без шанс за предоговаряне.

Кредитният консултант Тихомир Тошев пък обясни, че доста млади хора прибягват до фирмите за бързи пари, за да се сдобият с малки суми, с които да изкарат уикенд или 3-4 дни на родното Черноморие. Те теглили между 200 лв. и 500 лв., за да се забавляват на воля с приятелите си.

По думите му обаче често подобни действия не са достатъчно добре обмислени и след това хората съжаляват, тъй като лихвите, които трябва да платят са поне 100-150 лева отгоре. Според Тошев кредитополучателите на такива суми след това ги връщат на заплата или максимум на 2-3 вноски.