Теглим по 2400 лева за почивки и ваканции, като хората прибягващи до подобен тип финансиране са най-често на възраст между 29 и 39 години. Това показва проучване на БНП Париба Лични Финанси за периода май-октомври 2017 г.

Оказва се, че тегленето на потребителски кредити за пътуване измества плащането на сметки, като отбелязва ръст от близо 300% в сравнение с периода ноември 2016 – април 2017 г.

Изследването сочи, че българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задълженията и покупка на автомобил втора ръка. До трезорите сънародницитре ни прибягват и когато имат

нужда от пари в брой

да купят нови мебели за дома си, за лечение, поправка на колата или за семейни тържества и образование.

Изпълнителният директор на компанията Нели Недялкова заяви, че средната сума на молбите за ремонт на дома нараства с 8 на сто от 5 168 лева до 5 567. Най-голям ръст се наблюдава при парите, които хората взимат на заем за обединяване на задължения – 10% или с 641 лева. Така сумата става 7 121 лева. Същата тенденция се наблюдава и при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През последните шест месеца сумата е достигнала 6 071 лева.

С малко над 230 лева се увеличава и размерът на кредита, който взимаме за обзавеждане. Оказва се, че на българите са им нужни 3 737 лева, за да подновят дома си.

Данните показват още, че за лечение искаме 3 300 лева,

за ремонти по автомобила - 2060 лева

а за сватби и кръщенета цели 4 500 лева. На последно място по дял се нарежда нуждата от образование. Сумата се увеличава със 700 лева и достига 4 бона. Статистиката сочи, че най-често родителите искат да изтеглят пари, за да платят курсовете на отрочетата си или да им подсигурят следването в университета.

Извън класацията остават кредитите за плащане на сметки. В минали периоди нашенците са дърпали по 2 000 за да се разплатят пред ютилити компаниите. Сега обаче тези вземания са заменени от почивки и екскурзии.

Според експертите потребителските заеми за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола и обзавеждане се ползват за повишаване на жизнения стандарт. А с ускоряването на икономиката, хората стават все по-спокойни по отношение на личните си финанси и

кандидатстват за по-големи кредити

с по-дълъг срок на изплащане.

В същото време високият интерес към кредитите за обединяване на задължения показва, че все повече българи управляват разумно семейния си бюджет и желаят да оптимизират месечните си плащания.

Друга положителна тенденция е устойчиво ниският дял на необслужваните кредити, което показва, че клиентите се отнасят отговорно към кредитите си и покриват задълженията си навреме. Това е знак, че доходите на хората се увеличават и, че 

вътрешното потребление расте

категорични са от БНП Париба.

Според проведеното проучване мъжете и жените са почти еднакво активни при кандидатстването за потребителски кредити – 51,4% срещу 48,6%. На по-силната част от населението най-често им трябват пари за покупка на ново возило. Близо 64 от молбите за кредит с цел образование, са подадени от дами. Те също така по-често имат нужда от допълнителни средства за лечение.