2648 лв. е средната стойност на кредитите, за която клиентите кандидатстват по интернет.

С настъпването на топлото време заемните средства, които се получават при сравнително облекчена процедура, се търсят най-вече за ремонти и обзавеждане на дома. Обикновено хората избират период на изплащане от 2 години, а месечната вноска е от порядъка на 173 лв.

Средностатистическият клиент на онлайн заемите най-често е мъж на 35 години, женен, с едно дете и средно или полувисше образование. Повечето кандидати са със среден личен доход от 1178 лв. и семейни приходи от порядъка на 1650 лв., показват данни на БНП Париба Лични Финанси.

От компанията посочват още, че мъжете обикновено декларират по-висок личен доход в сравнение с жените. Например повечето господа посочвали, че получават около 1300 лв. на месец, а дамите – приблизително 1000 лв. „Тъй като предстоят летните месеци, хората масово търсят финансиране за ремонт”, обясни Ралица Захариева, мениджър „Маркетинг и комуникации” в компанията.

След това най-желани са кредитите за обзавеждане на дома. Захариева обясни, че хората все по-внимателно обмислят необходимостта да изтеглят заем и ползват финансирането предимно за практични покупки.

Тя припомни още, че за първите три месеца на годината са постъпили около 7000 онлайн заявления за финансиране. Обикновено около половината от заявките се одобряват.

Обикновено при този тип кредити месечните вноски и лихвата са фиксирани за целия период на заема. Начислява се само такса за усвояване на кредита. Клиентите трябва да имат предвид, че понякога

трябва да осигурят и определен процент самоучастие.

Така, ако човек иска да изтегли 15 000 лв. за покупка на автомобил, той ще може да получи около 12 750 лв., става ясно от калкулатор на сайта на компанията.

При срок на изплащане на кредита от 4 години месечната вноска ще бъде 328,71 лв. В този случай годишната лихва е около 10,90%, а таксата за усвояване е 255 лв. Така в края на периода клиентът ще върне 15 787 лв.

Много кредитиращи институции у нас предлагат отпускане на заеми по облекчена процедура. В повечето случаи максималният размер на кредита е до 5000 лв. Например „Изи Кредит” отпускат заеми до тази сума само на лоялни клиенти. При първоначално кандидатстване потребителският заем е до 1000 лв., а максималният срок на погасяване 12 месеца.

TBI Bank също предлага такива кредити до 5000 лв., а срокът за изплащане е 24 месеца. Междувременно наскоро стана ясно, че банките у нас подобряват условията по потребителските кредити. Например през март 7 банки предложиха по-ниски лихви или премахнаха таксите за разглеждане на документи при кандидатстване за този тип заеми, показват данни на финансовия портал „Моите пари”.

На по-изгодни лихвени нива може да разчитат хората, които се осигуряват на максималния осигурителен доход за страната. В резултат някои банки започнаха да предлагат заеми с до 3,90 процента по-ниски лихви.