Tеглим по 7 300 лв. за покриване на стари борчове, като само за година сумата скача с 828 лв., сочи проучване на БНП Париба за периода ноември 2017 г.-април 2018 г.

Според експертите това е знак, че хората управляват разумно семейния си бюджет и търсят възможности да консолидират заемите си при по-изгодни условия в сравнение с времето, когато са били изтеглени.

Чрез обединяването на задълженията сънародниците ни се стремят да намалят броя на месечните си плащания, което спестява време и намалява броя на таксите, заплащани към различни финансови институции, обясняват от компанията.

Данните показват още, че българите най-често вземат потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на кола втора ръка. Стойността на заявките за финансиране на покупка на автомобили нараства от 5 567 лева на 6 118 лева, което е ръст от 10% на годишна база. Скача и сумата за ремонт на дома – от 5 168 лв. на 5 947 лв., т.е. с почти 800 лв.

Друга важна тенденция е, че в последните шест месеца средната сума на молбите за потребителски кредити нарасна с 12% в сравнение с година по-рано и достигна 5 700 лева.

Дамите на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити. Средната сума на техните молби е 7 030 лв. Най-често на нежния пол им трябват пари за ремонт на дома, обединяване на задължения, пари в брой и покупка на обзавеждане. Това показва, че те имат думата при решенията за освежаване на дома и управлението на семейния бюджет. Това са и най-популярните цели, декларирани от господата и се наблюдава относително равенство между броя на молбите, подадени от мъжете и от жените.

От друга страна обаче, има много голяма разлика в броя на запитванията за кредит за финансиране на проекти като семейни тържества, където 62,3% от молбите бяха подадени от дами. На втора позиция сред целите на кредитите е лечение с 60,53% от молбите, а на трета са кредитите за образование – 57,12% от запитванията.

В същото време мъжете имат нужда от финанси, когато дойде време за ремонт на колата. На второ място при господата е покупката на употребяван автомобил.

Статистиката показва, че нашенците на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големи потребителски заеми. През последните шест месеца техните запитвания са на средна стойност 6 782 лева.

Изненадващо е, че на втора позиция по този показател са клиентите на възраст 50-59 години. Те кандидатстват за кредити със среден размер 6 560 лева. Възрастовата група 30-39 години пък искат от трезорите средно по 5 902 лева.

Наблюдава се постоянно висок интерес и към алтернативните канали за кандидатстване. В периода ноември 2017 г.-април 2018 г. близо 34% от молбите за потребителски кредити са били подадени онлайн. Средната сума на онлайн молбите възлиза на 5 291 лева.